Zavřít reklamu

Když jednou zavítáte do Silicon Valley a uděláte to stejně jako já, že se nejprve půjdete podívat na garáž Steva Jobse, kde začal Apple a druhý den budete mít možnost navštívit Apple Park, jednoduše vám spatne brada. Ať chcete nebo ne, začne vás celé Silicon Valley fascinovat a to zdaleka ne jen díky Applu. Společností, které zde přepisovaly technologické dějiny světa je zde spousta. Pokud vám není 60 a nežili jste tou dobou v Cupertinu, Palo Altu a dalších okolních městech, jen těžko si dokážete představit atmosféru, jakou tehdy křemíkové údolí zažívalo.

Po návratu ze Silicon Valley jsme byl doslova fascinovaný vším, co jsem zde viděl a protože ani mě není 60 a nežil jsem zde, rozhodl jsme se si alespoň něco přečíst a zkusit se vžít do toho jak vypadala éra lidí jako je Steve Jobs, Steve Wozniak, Dough Engelbart, Alan Kay, Nolan Bushnell, Howard Warshaw, Andy Hertfeld a mnoha dalších. Tou podle mnoha a nyní mohu říct že i podle mě nejlepší možností je přečíst si knihu Valley of Genius od Adama Fishera. Právě v ní se dočtete vše o tom, jaké to bylo, když vznikaly firmy jako je Apple, Atari, Google, Facebook a spousta dalších.

Kniha vypráví o tom, jak vznikalo údolí, ve kterém sídlí firmy, které zná každý jeden člověk na světě. Pojednává o atmosféře tohoto místa, o tom jak vnznikaly první komerčně úspěšné projekty, jak se rozšiřoval internet a web jako takový a jak toho lidé ze Silicon Valley využívali. Kniha je vlastně vyprávěním těch nejdůležitějších lidí ze Silicon Valley, kteří se doplňují a vypráví jednotlivé příběhy a rozhodně vše není jen růžové a nedozvíte se zde jen o úspěších, ale také o tom, co se nepovedlo. Jak sám autor knihy říká, příběhy, které se zde dočtete, jsou nepravděpodobně pravdivé.

Steve Jobs

Kniha má celkem 470 stran z nichž pár je věnováno fotografiím, jinak jsou plné textu. Českého ani Slovenského překladu se bohužel nedočkala a tak si ji pokud chcete, musíte přečíst v angličtině. Její cena je 16,99$ a není problém ji zakoupit ani v ČR a SR u známých prodejců knih. Pokud tedy chcete poznat Silicon Valley a dozvědět se o něm od zakladatelů, vývojářů, hackerů a všech, kteří jej budovali k dnešní podobě, je to za mě rozhodně ta nejlepší možnost. Sám jsem knihu ještě zcela nedočet, ale po prvních desítkách stran musím říct, že jsme si vybral rozhodně správně.

Dnes nejčtenější

.