Zavřít reklamu

Ruku na srdce, Cupertino není zrovna město, kam byste se při návštěvě USA běžně podívali. Kromě sídla Applu a dalších technologických společností toho tady příliš nenajdete. Ovšem právě do Cupertina nás Apple pozval na letošní WWDC a tak jsme toho využili a podívali se prakticky všude tam, kde to s Applem nějak souvisí. Vším vás provedu v následujících článcích a postupně se podíváme do míst jako je Infinite Loop, Apple Park Visitors Center nebo dokonce i přímo do Apple Parku, do kterého se veřejnost nemá šanci dostat. Navštívíme i další zajímavá místa, která souvisí ať už s Applem nebo i s jinými technologickými společnostmi.

Kde však začít jinde než tam, kde začalo to, o čem už víc než deset let píšeme. Garáž rodičů Steva Jobse, zřejmě nejslavnější garáž na světě. Právě tam založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne společnost Apple Computers. Právě tam montovali doslova a do písmene na koleni první počítače a právě tam, vlastnoručně postavil Steve Jobs a Steve Wozniak prvních 50 počítačů Apple 1, které prodali za 500$/kus do obchodu s elektronikou Paul Terrell’s Byte Shop v Mountain View. Počítače, které se dnes prodávají za více než milion dolarů jsou tím nejcennějším, co od Applu můžete vlastnit.

Garáž kde to vše začalo je do dnes v nezměněné podobě, nepočítáme-li nové nátěry jak na garáži tak i na domě, který dnes již nepatří rodině Steva Jobse. Najdete ji na adrese 2066 Crist Dr, Los Altos, CA 94024, USA. Samotná garáž tak není přímo v Cupertinu, ale v městečku Los Altos, které je však defacto spojené s Cupertinem a dojdete do něj z Cupertina přes zástavbu rodinných domů. Tak jako u všech domů a pozemků v USA, i zde je pochopitelně nutné brát ohled na to, že se jedná o soukromý majetek a fotit můžete z ulice. Navíc pokud byste se sem vydali, berte prosím v potaz, že dům je normálně obývaný a lidé, kteří v něm bydlí nijak nesouvisí se Stevem. Udělat tedy pár fotek z ulice je v pořádku, a dokonce jsme i potkali obyvatele domu a neměli s tím žádný problém, ovšem fotit 20 minut nebo vstupovat na pozemek, tomu se opravdu vyvarujte.

Na první pohled se může zdát, že je to jen obyčejná garáž a ano, skutečně to je obyčejná garáž. Pokud jste však fanoušci Applu a pokud máte navíc možnost stejně jako jsem měl já jít druhý den do dalšího sídla Applu v Infinite Loop a následně do Apple Parku, pak vám zůstane doslova rozum stát, jak je možné, že se z této garáže dostal Apple za život jednoho člověka až do Apple Parku. Je neuvěřitelné, co Steve a další lidé okolo něj vybudovali za defacto jeden lidský život, a právě zde je to místo, kde si to uvědomíte. Naše další kroky povedou do Infinite Loop, to však až v příštím článku.

Dnes nejčtenější

.