Zavřít reklamu

Data z nového výzkumu zaměstnanosti tvrdí, že technologický průmysl je na tom s udržením zaměstnanců nejhůře a nejvíce s tím bojuje Apple. Analýza však není zcela vypovídající, s ohledem na zdroj, ze kterého čerpá údaje. Udržení zaměstnanců je skutečně problém a pro Apple to rozhodně platí také. Nyní výzkum resume.io označuje Apple za americkou společnost s nejkratší průměrnou dobou udržení zaměstnanců, která činí 1,7 roku.

Kámen úrazu tkví v metodice, která pracuje s analýzou stránek LinkedIn. „Resume.io analyzoval stránky LinkedIn 100 největších společností podle tržní kapitalizace v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii,“ uvedli výzkumníci. „Seřadili jsme jednotlivé firmy podle průměrné délky jejich působení, abychom našli společnosti, které si své zaměstnance udržují nejlépe.“

Jako zdroj obecných statistik je LinkedIn problematický, protože všechny jeho údaje pocházejí od jednotlivců a záleží jen na nich, zda je vůbec zveřejní a jak budou přesné. Množství lidí zde účet vůbec mít nemusí a pokud nehledají místo, často vlastně nemají důvod se na tuto platformu připojovat. Zaměstnanci, kteří jsou ve společnosti Apple celý život a hodlají v ní zůstat, pravděpodobně nebudou pilně aktualizovat profil na LinkedIn, pakliže vůbec cítí potřebu jím disponovat.

55635-112994-001-Top-three-xl

Tak například existuje účet na LinkedIn pro Craiga Federighiho, ale je na něm napsáno, že je „kadeřník v Jajah“ v Bombaji. Existuje přinejmenším jeden Tim Cook, ale není to ten v Applu a na síti najdete žádného Phila Schillera.

Údaje o společnosti Apple založené na informacích LinkedIn tak sice zahrnují statisíce pracovníků v maloobchodě, ale postavy, jejichž působení se ve společnosti Apple táhne desítky let a pomohly by tak vykreslit průměr na vyšší hodnoty jeho součástí nejsou. Čísla významně ovlivňují právě lidé z maloobchodu, neboť na tyto pozice mnohdy nastupují na částečný úvazek a obecně je toto odvětví známé velkou fluktuací zaměstnanců.

Dnes nejčtenější

.