Zavřít reklamu

Včera večer vypustil Apple do světa druhou betu nedávno představeného iOS 17. Ta toho sice příliš mnoho nového nenabízí, pár zajímavých novinek a vylepšení v ní však přeci jen dorazilo. Pojďme si je tedy společně prohlédnout, ať víte, na co se můžete v betě těšit, rozhodnete-li se pro její instalaci. Ta je totiž letos umožněna všem uživatelům bez nutnosti zaplacení vývojářského poplatku, což je vůbec poprvé v historii Applu. Pokud vás zajímá, jak betu nainstalovat, přečtěte si náš návod zde.

Více informací o betě přímo v Nastavení

Zatímco v minulosti Apple na poznámky k beta verzím přímo v Nastavení daného zařízení poměrně kašlal, nyní je situace jiná. V popisku druhé vývojářské bety totiž přibylo spoustu dosud zde nezveřejňovaných podrobností jak o beta programu samotném, tak i o doporučeném zálohování před instalací beta softwaru a tak podobně. Apple si tedy zřejmě uvědomil naplno to, že zpřístupněním vývojářských beta verzí všem uživatelům zdarma musí změnit jejich celkové vnímání, jelikož se z logiky věci dostanou k mnohem většímu množství nezkušených uživatelů než tomu bylo donedávna. 

ios-17-beta-2-updates

Tipy pro aplikace

Jako další přibyly do systému Tipy pro aplikace, což jsou velmi zjednodušeně řečeno jakési „bublinky“ ve tvaru push notifikace, ve kterých mohou jak vývojáři, tak i Apple informovat v krátkosti o nejrůznějších vlastnostech dané funkce, popřípadě o jejím využití. Například při využívání AIrDropu se objevuje nově tip informující o tom, že pokud nevidíte v zařízení, na které chcete „airdropovat“, je dobré se k němu přiblížit. 

ios-17-tips-in-apps

Check-in ve Zprávách

Jednou z nejzajímavějších funkcí, které Apple na WWDC u iOS 17 představil, je bezesporu Check-in v iMessages, která s trochou nadsázky zařízne „uklidňující zprávy“ odesílané blízkými ohledně toho, že dorazili v pořádku na smluvené místo a tak podobně. Díky Check-in totiž bude iPhone tuto věc schopen sám vyhodnotit a popřípadě vás upozornit i na to, že daná osoba stále není tam, kde by již měla být. Ve 2. betě iOS 17 pak Apple tuto možnost mírně upravil, popisy možností Check-inu. K dispozici jsou celkem dvě možnosti, přičemž jedna „plná“ vás informuje kromě doražení na místo určení i o trase, signálu, baterii a spoustě dalších věcí, zatímco „omezená“ informuje jen o tom, že je daná osoba tam, kde má být. 

messages-check-in-changes

StandBy

V první betě schytal Apple poměrně tvrdou kritiku za to, že u funkce StandBy neumožňuje vypnout notifikace. Ty totiž mohou jednak působit dost rušivě, ale taktéž se negativně podepisují na celkovém designu této funkce, který je sám o sobě dost čistý a občasné „vystřelení“ notifikace mu tedy ubírá na kráse. Druhá beta proto naštěstí možnost deaktivace notifikací ve chvíli, kdy je telefon v režimu StandBy, přináší. Jedním dechem je ale třeba dodat, že notifikace v režimu „kritické“ (tedy například alarmy z HomeKitu, upozornění z Počasí na výstrahy a nebezpečí a tak podobně) se budou zobrazovat i nadále.

standby-ios-17-show-notifications

Widgety pro Apple Music 

Widgety na iPhonech a iPadech se stanou s příchodem iOS 17 a iPadOS 17 konečně interaktivní. A aby byly pro uživatele co možná nejlákavější, snaží se je Apple co nejvíce vylepšit a zároveň jich vytvořit co možná největší množství, aby si každý našel ten svůj. Intenzivní práce probíhají i u widgetů pro aplikaci Hudba, které jsou již jednak interaktivní, ale díky druhé betě iOS 17 taktéž v nových velikostech. 

apple-music-widgets

Dnes nejčtenější

.