Zavřít reklamu

S příchodem modelů iPhone 14 Apple představil funkci Detekce nehody, která v případě kolize automaticky kontaktuje záchranné složky. Tento jistě užitečný nástroj již má na svém kontě záchrany lidských životů, objevila se ale také řada stížností na jeho náhodné spuštění například při lyžování, v zábavních parcích a podobných situacích.

Ve snaze omezit neopodstatněná volání, společnost v několika posledních aktualizacích systému iOS 16 zavedla optimalizace pro detekci nárazu a nyní má nová doporučení pro uživatele, u kterých omylem k detekci nárazu dojde. V aktualizovaném dokumentu podpory Apple uživatelům doporučuje, aby v případě náhodného volání nezavěšovali, ale místo toho vysvětlili situaci pracovníkovi tísňové linky.

Společnost Apple také z dokumentu odstranila informaci, ve které uživatelům doporučovala zrušit hovor během odpočtu časovače. „Pokud záchranné služby kontaktovat nepotřebujete, klepněte na Zrušit a potvrďte, že záchranné služby nepotřebujete,“ zněla původní věta. Zde stojí za zmínku, že v české verzi dokumentu, je tento údaj prozatím nezměněn.

V každém případě ze snahy Applu vyplývá, že chce pokud možno zamezit tomu, aby uživatelé iPhonu rušili nebo zavěšovali již zahájená tísňová volání a nechávali záchranáře přemýšlet, k čemu došlo.

Dispečeři tísňových linek v okolí lyžařských sjezdovek jsou v tomto ohledu obzvláště nespokojeni s počtem náhodných volání, která jsou přijímána z funkce Detekce nehody. Pády na lyžích a snowboardu ji mohou spustit a vzhledem k těžkému oblečení, které se při těchto aktivitách nosí, si majitelé iPhonů a hodinek Apple Watch někdy ani nevšimnou, že bylo tísňové volání uskutečněno.

Například v coloradském okrese Summit County bylo v lednu za týden přijato 185 náhodných volání díky funkci Detekce nehody, čímž se plýtvá časem i zdroji potřebnými pro skutečné nouzové situace. Ředitelka tamní záchranné služby Trina Dummerová se v únoru vyjádřila, že to má za následek zbytečné přetížení dispečerů a neúsporné spotřebovávání omezených zdrojů, které by byly potřeba pro skutečné mimořádné události“.

V reakci na to společnost Apple vyslala do okresu čtyři zástupce, aby pozorovali centrum tísňového volání a i díky tomu od té doby  přibyly další optimalizace této funkce.

Detekce nehody je k dispozici v modelech iPhone 14 a v nejnovějších Apple Watch. Pomocí senzorů, jako je akcelerometr a gyroskop, je schopna detekovat vážnou autonehodu a automaticky zavolat záchrannou službu, pokud uživatel do 20 sekund nereaguje na upozornění.

Dnes nejčtenější

.