Zavřít reklamu

Včera vydaný iOS 16.4 nepřináší na iPhony jen několik zajímavých novinek, ale taktéž řadu oprav bezpečnostních chyb, které sužovaly jeho předešlé verze. Ty jsou navíc dostupné i v iPadOS 16.4, macOS 13.3, watchOS 9.4 či tvOS 16.4 a tak platí, že instalace všech nových updatů je více než na místě. V opačném případě se totiž vystavujete potenciálnímu hacknutí. 

Jelikož jsou updaty vydány čerstvě a aktualizační proces tedy stále probíhá, Apple jako již tradičně příliš detailů o chybách nezveřejnil. Nechal se však například slyšet, že jedna z chyb související z funkcemi Zpřístupnění může být zneužita k tomu, aby aplikace třetích stran získala přístup k informacím o kontaktech bez povolení uživatele. Další chyba má zase umožnit přístup k citlivým uživatelským datům. Jen pro zajímavost, Apple látal v nových OS bezpečnostní chyby třeba i v Kalendáři, Fotoaparátu, CarPlay, Bluetooth, Najít, iCloudu, Fotkách, Podcastech či Safari. Chyba byla ale třeba i v jádře systému s tím, že mohla být zneužita ke spuštění libovolného kódu bez vědomí uživatele. 

Ačkoliv je jasné, že zneužití chyb v OS Applu by bylo jako již tradičně velmi obtížné a tudíž je velmi nepravděpodobné, že by zrovna proti vám byly chyby zneužity, je vždy lepší se v tomto směru chránit. Ani Apple totiž není neomylný a může se tak klidně stát, že nějakou tu zranitelnost závisející na nyní opravených chybách přehlédl, což by vás v případě neinstalace teoreticky vystavilo dalšímu nebezpečí. S instalacemi proto raději neotálejte, nestojí to za to. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.