Zavřít reklamu

Spolupráce Applu s jedním z jeho klíčových dodavatelů se opět o něco prohlubuje. Společnost Foxconn známá v současnosti primárně pro výrobu iPhonů totiž vstupuje do dodavatelského řetězce Applu i coby výrobce AirPods. Děje se tak vůbec poprvé v její historii. 

Podle informací zveřejněných agenturou Reuters plánuje Foxconn vyrábět sluchátka AirPods v Indii, kde se kvůli tomu chystá vybudovat montážní závod za více než 200 milionů dolarů. Zahájení výroby je pak naplánováno na konec roku 2024, takže je prakticky jasné, že z fabrik budou vyjíždět nové generace AirPods, byť je otázkou, zda bude zaměřena na základní modely, nebo řadu Pro. Poměrně zajímavé je pak to, že měl Apple společnost Foxconn v minulosti již několikrát oslovit ohledně zájmu o výrobu AirPods, avšak Foxconnu se do jejich výroby kvůli relativně nízkým maržím příliš nechtělo. Nyní se však zřejmě i s ohledem na současnou situaci ve světě rozhodl na možnost výroby kývnout a tím svou spolupráci s Applem ještě více posílit. 

Ze strany Applu se sice jedná na jednu stranu o dobrý tak z hlediska toho, že při výrobě vsadí na dlouhodobě prověřeného a velmi spolehlivého dodavatele, ale na druhou stranu o tah, který jej učiní opět o něco závislejším na jednom dodavateli. Přitom právě proti závislosti na dodavatelích se v minulosti snažil poměrně intenzivně bojovat, takže jeho nynější rozhodnutí do jisté míry překvapí. Do pozadí celé dohody ale samozřejmě nevidíme a proto je nesmysl jí jakkoliv odsuzovat. 

AirPods lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.