Zavřít reklamu

Těhotenství – pokud je chtěné – je vnímané obvykle jako pozitivní období v životě člověka. Tento stav ale bohužel není nikdy bez rizika. Australským vědcům se podařilo vyvinout chytrou náplast, která by umožnila sledovat stav nenarozeného dítěte.

Chytrá náplast, kterou vyvinuli vědci z univerzity v Melbourne, by mohla kromě jiného pomoci snížit míru výskytu případů mrtvě narozených dětí. Zařízení, které zatím nedostalo žádný název, nabízí funkci sledování srdeční činnosti plodu. Má představovat alternativu k lékařským ultrazvukům, a zároveň umožnit snazší monitoring srdečního tepu nenarozeného miminka.

S takzvaným rizikovým těhotenstvím se kromě jiného pojí nutnost velmi častých návštěv ordinace lékaře, a to kromě jiného právě za účelem ultrazvukového vyšetření. Spousta ordinací ale není vybavená ultrazvukem, a některé těhotné ženy tak musí za účelem vyšetření často cestovat do vzdálených pracovišť. „Vyvinuli jsme nový systém pro sledování plodu,“ uvedla v souvislosti s novou náplastí profesorka Fiona Brownfoot, spoluzakladatelka Kali Healthcare. „Skládá se z malého nositelného zařízení a náplasti se senzorem, který je schopný přesně snímat srdeční tep miminka. Zařízení se snadno aplikuje a otevírá nové možnosti sledování těhotenství v prostředí domova v kombinaci s telemedicínou,“ dodala.

Fiona Brownfoot podle svých vlastních slov také věří, že novinka pomůže i v průběhu samotného porodu, kdy díky svým rozměrům umožní rodičkám více pohybu. V průběhu příštího roku by mělo být zahájeno testování zmíněného  zařízení, pro tyto účely investuje univerzita v Melbourne částku ve výši 750 tisíc australských dolarů.

Dnes nejčtenější

.