Zavřít reklamu

Se soubory ve formátu PDF se můžeme setkávat na prakticky denní bázi. Jedná se totiž o univerzální formát pro sdílení dokumentů, s jehož pomocí můžeme důležité položky snadno a rychle sdílet. Ostatně dnešní operační systémy si proto hravě poradí s jejich zobrazením. Na Macích máme například Náhled. Bohužel problém nastává v okamžiku, kdy do dokumentu potřebujeme jakkoliv zasáhnout. V takovém případě se totiž bez kvalitní aplikace víceméně neobejdeme.

Kvalitní PDF editor je v dnešní době prakticky nedílnou součástí, která by neměla chybět v softwarové výbavě žádného uživatele. Nabízí se proto hned několik zajímavých programů. Ty samozřejmě mají své klady a zápory a na první pohled nemusí být vůbec jednoduché si vybrat ten nejlepší. Právě proto si nyní posvítíme na výběr vhodného PDF editoru pro jablíčkáře.

UPDF: Zajímavá volba pro každodenní používání

V poslední době se stále rostoucí popularitě těší řešení UPDF. Jedná se o poměrně zajímavou aplikaci, která si hravě poradí s nejrůznější úpravou PDF dokumentů, k čemuž navíc nabízí řadu dalších možností. V jádru se jedná i o pouhý prohlížeč dokumentů. Nejen že si poradí s jejich otevřením, ale zároveň nemá sebemenší problém s jejich kompletní úpravou. V tomto případě se nabízí široká škála nejrůznějších možností. Kromě úprav lze PDF soubory také anotovat, konvertovat, organizovat či použít OCR neboli technologii pro optické rozpoznání znaků.

UPDF

Přestože je aplikace doslova nabitá funkcemi, tak i přesto si zachovává přehledné a jednoduché uživatelské rozhraní. Její používání proto není vůbec ničím složité, což se ostatně osvědčilo i při našem testování. Jednotlivé funkce jsou proto rozřazeny do sekcí podle svého určení. Takovéto rozdělení znatelně usnadňuje samotné používání a navíc jej ještě parádně zpříjemňuje. Určitě také nesmíme zapomenout na dostupnost. Řešení je totiž dostupné nejen pro macOS, ale také pro iOS, Windows a Android. Něčím takovým se konkurenční programy většinou chlubit nemůžou.

Srovnání

Jak už jsme zmínili výše, aplikace UPDF je poměrně zajímavou svěží volbou. Přesto se ale nabízí i další, víceméně populárnější alternativy. Pojďme si proto v rychlosti aplikace vzájemně porovnat a vybrat nejlepší PDF editor vůbec.

Srovnání UPDF PDF Expert Náhled
Doživotní licence 49.99 $ 139.99 $ Zdarma (nativně)
Předplatné 29.99 $/ročně 79.99 $/ročně Zdarma
Optimalizováno pro Apple Silicon Ano Ano Ano
Rychlost ⭐⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐
Uživatelské rozhraní ⭐⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐
Podporované systémy Windows, Mac, iOS, Android Mac and iOS Mac

UPDF vs. PDF Expert

Oblíbenou variantou je aplikace PDF Expert, která se pyšní poměrně rozsáhlými funkcemi a řadou dalších benefitů. V mnoha ohledech má však UPDF jednoznačně navrch. Už jen při pohledu na samotné funkce se totiž jedná o podstatně vybavenější software. PDF Expert si například neporadí se zobrazením PDF souboru v podobě prezentace, s ohledem na možnosti anotace postrádá schopnost vytvoření textového boxu, pokročilých tvarů (trojúhelník, hexagon), nedisponuje nálepkami, nepodporuje přidávání vodoznaků či pozadí a zcela selhává v oblasti převodu mezi formáty. Zatímco UPDF si poradí s převodem PDF dokumentů do nejrůznějších formátů jako RTF, HTML, XML, PDF/A, CSV apod, PDF Expert nic z tohoto neumí.

UPDF

U funkcí to navíc nekončí. Software je totiž k dispozici pouze pro jablečné platformy macOS a iOS. Pokud byste tedy PDF Expert chtěli používat například na PC (Windows) či telefonu s operačním systémem Android, máte jednoduše smůlu. Řešení je navíc podstatně dražší, i přes všechny zmiňované nedostatky. Vývojáři si totiž účtují 179,17 Kč/měsíčně, nebo 3 590 Kč za celoživotní licenci. Doživotní licence je samozřejmě výhodnější. Problém je ale v tom, že v takovém případě nemůžete využít multiplatformní podporu. V takovém případě jste nuceni platit za měsíční předplatné. Z tohoto duelu jako jasný vítěz proto vychází program UPDF.

UPDF vs. Náhled

Jak už jsme zmínili v samotném úvodu, dnešní operační systémy si hravě poradí s otevřením PDF dokumentů. Problém ale mají s jejich úpravou. V rámci macOS ale najdeme o něco pokročilejší software s názvem Náhled, který je perfektním parťákem pro každodenní používání. Bohužel poměrně snadno můžeme narazit na jeho limitace. Program totiž slouží primárně pro zobrazování PDF souborů, případně nabízí základní možnost z hlediska případného anotování. Například s úpravou, přidáním vodoznaků, extrakcí/nahrazením stránek, nastavením práv, sdílením přes odkaz a podobně si zkrátka neporadí. Stejně tak nedisponuje OCR neboli zmiňovanou technologií pro optické rozpoznání znaků.

UPDF

Na druhou stranu ale musíme uznat, že je Náhled snadno dostupný prakticky všem jablíčkářům. Jak už jsme zmínili výše, jedná se o nativní aplikaci v systému macOS. Problém spočívá v tom, že to je i poměrně zásadní limitace. Program totiž nefunguje mimo jablečné počítače Mac. V tomto ohledu je tedy jasným vítězem UPDF. Nejen že nabízí podstatně více funkcí a možností, ale zároveň funguje napříč všemi platformami.

Funkce UPDF PDF Expert Náhled
Čtení PDF Otevření a zobrazení PDF
Anotace PDF Zvýraznění, přeškrtnutí, podtržení, komentování, možnost přidat tvary, použít tužku a podpisy
Klikaté čáry/textový popis/samolepky
Razítka
Úprava PDF Úprava textu/obrázků/odkazů/hlavičky/zápatí
Úprava vodoznaku/pozadí
OCR Proměna naskenovaného dokumentu do podoby upravitelného PDF souboru
Převod PDF Převod PDF do Word, Excel, PPT, Text
Převod PDF do obrázku

PNG/JPG/BMP

/GIF/TIFF

PNG/JPG

JPG/PNG/TIFF

Převod do HTML,XML,RTF,CSV,PDF/A
Organizování stránek Vložení, otočení, oříznutí a odstranění stránek
Nahrazení stránek
Extrahování, spojení, rozdělení stránek
Ochrana PDF Přidání hesla pro otevření
Přidání hesla pro oprávnění
Redigování citlivých informací
Sdílení PDF přes odkaz
Vytvoření PDF Vytvoření prázdného PDF
Formuláře Vyplnění formulářů

Proč UPDF

Z obou srovnání jako vítěz vzešel program UPDF. Nyní si ještě pojďme posvítit na jeho přednosti, díky nimž je software ideální volbou pro drtivou většinu uživatelů. Z jeho možností mohou primárně benefitovat uživatelé, kteří potřebují pracovat napříč zmiňovanými platformami, například tedy na Macu, iPhonu a PC (Windows). S tím jde ruku v ruce i celková dostupnost. Navzdory rozsáhlé podpoře a funkcím se jedná o jedno z nejlevnějších řešení. Nejen že licenci odemykající plný potenciál aplikace pořídíte za nízkou cenu, ale zároveň funguje pro všechna zařízení. Jedna licence vám tedy umožní software používat na Windows, iOS, macOS a Android. U některých konkurenčních programů musíte zaplatit licenci za každé jedno zařízení.

Samozřejmě nic není bezchybné a i u UPDF bychom našli některé nedostatky nebo chybějící funkce. V tomto ohledu ale jednoznačně potěší podpora ze strany vývojářů. Ti totiž na aplikaci neustále pracují, díky čemuž se můžeme radovat z pravidelných aktualizací. Prakticky každý týden je k dispozici update. To si ostatně pochvalují i samotní uživatelé. Podle nich je skvělé pracovat s aktuálním softwarem, který se neustále zlepšuje. S tím také souvisí profesionální podpora.

Aplikace UPDF je k dostání zcela zdarma. Jednoduše ji stačí nainstalovat na požadované zařízení a rázem se můžete pustit do jejího používání a případného objevování všech jejích možností. Už výše jsme ale naznačili, že pro odemčení plného potenciálu je nutné zaplatit licenci. Ta je naštěstí ve srovnání s konkurencí k dostání za pakatel, a navíc vám umožní software používat napříč platformami. Nyní však máte skvělou příležitost! Přichází totiž speciální nabídka s 53% slevou. Plnou verzi softwaru si tak můžete pořídit za méně než polovinu.

Stáhněte si UPDF zdarma zde

Dnes nejčtenější

.