Zavřít reklamu

Apple v poslední době doslova vyniká v tom, jak dokáže některé funkce z iOS prezentovat jako funkce samotného iPhone, případně v tom, jak umí mistrovsky ukázat jednu věc z iOS 15, jako hlavní novinku iOS 16. K tomuto slovíčkaření se navíc ještě přidalo prezentování funkcí, které nejen že vlastně nejsou dostupné v prvních verzích systému, ovšem než budou dostupné, tak už zde bude nová verze a tak například nový CarPlay sice Apple prezentoval s iOS 16, ovšem sám následně řekl, že seznam podporovaných vozů uvede až v době, kdy už bude dostupný iOS 17 a to se bavíme jen o seznamu vozů, natož uvedení této funkce do praxe. Pojďme se tedy podívat, jaké novinky nám v rámci iOS 16 Apple slíbil a zatím je nedodal.

iMessage Contact Key Verification

iMessage Contact Key Verification, volně přeloženo jakožto Ověření klíče kontaktu v iMessage, umožní uživatelům, kteří čelí určitým digitálním hrozbám, ověřit, že si stále posílají zprávy se stejnou osobou. Mezi tyto ohrožené uživatele mohou patřit třeba novináři, různí aktivisté, politici a ostatní vlivní lidé. V případě, že bude probíhat konverzace mezi dvěma uživateli, kteří budou mít zmíněnou novinku aktivní, tak budou upozorněni v případě, pokud by se hackerovi či jinému útočníkovi podařilo nějakým způsobem prolomit cloudové servery a přidat další zařízení do jednoho z účtů uživatelů, čímž by mohlo být zahájeno odposlouchávání konverzace. Klíče jednotlivých kontaktů si uživatelé navíc budou schopni navzájem porovnat osobně, a to třeba přes FaceTime, což lze považovat za další úroveň zabezpečení.

imessage-bezpecnost-overeni-fb.jpg

Apple Pay Later

Této funkce se v ČR a SR nedočkáme, ovšem zatím se ji nedočkali ani uživatelé v USA, pro které je určena. Apple Pay Later umožňuje platbu přes Apple Pay rozdělit do čtyř plateb, které proběhnou v následujících šesti týdnech a to bez poplatků nebo úroků. Jedná se tak v podstatě o obdobu kreditní karty, případně kontokorentu. Vše by navíc mělo fungovat velmi jednoduše a pokud vás Apple schválí pro tento program na základě vašeho kreditního skóre, pak budete mít možnost rovnou při platbě zvolit, že chcete rozdělit platbu na 4 stejné části a u poklady tak zaplatíte pouze 1/4 a zbytek v následujících 6 týdnech. Funcke by měla být dostupná již s příchodem iOS 16.4, ovšem jak již bylo řečeno, pouze pro USA a to ještě jen pro vybrané zákazníky, kteří mají dobré kreditní skóre.

Apple Pay TatraBanka

Webové notifikace v Safari

Apple uvedl, že iOS 16 a iPadOS 16 nabídnou podporu pro webové notifikace během roku 2023. Tato funkce umožní uživatelům přijmat upozornění z jejich oblíbených webových stránek stejně, jako je tomu nyní v případě aplikací. Funkce je známá již několik let z MacOS a spočívá v tom, že budete mít možnost nechat si zasílat pomocí Safari oznámení například o novém článku vydanem na Letem světem Applem. Uživatelé tak budou mít komfort notifikací z MacOS také na iOS.

iphone safari

CarPlay nové generace

Když Apple poprvé prezentoval svou novou generaci CarPlay, vypadalo vše celkem slibně, ovšem od přestavení iOS 16 uběhlo víc než půl roku a zatím tuto funkci žádný vůz nepodporuje. Navíc je zarážející například i to, že v seznamu podporovaných vozů, do kterých se funkce dostane chybí jakékoli BMW, přičemž například BMW je jednou z mála značek, která podpruje takzvaný digitální klíč pro iOS. Aktuálně Apple uvádí, že mezi podporované, budou patřit vozy značek Acura, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo a další, přičemž kompletní seznam by měl být dostupný až koncem letošního roku. Je tak více než jasné, že se CarPlay nové generace letos již nedočkáme.

Spořící účet v rámci Apple Card

Poslední novinka se týká stejně jako Apple Pay Later pouze uživatelů pouze uživatelů v USA. Apple Card nabídne ve spolupráci s Goldman Sachst spořící účet, na který si bude možné automaticky nechat ukládat denní hotovost a to bez poplatků, bez minimálních vkladů, minimálního zůstatku nebo bez dalších omezení. Účet bude spravován pomocí aplikace Wallet přímo v iPhone.

Apple-Card-Savings-Account-JPG

Dnes nejčtenější

.