Zavřít reklamu

Pořídili jste si nedávno iPhone a spadli jste do světa Applu, takže nyní hledáte také jablečný počítač? Případně byste si konečně chtěli vyzkoušet operační systém macOS? Pokud jste si odpověděli kladně, tak právě nyní je ten správný čas pro to, abyste si pořídili svůj první Mac. Dávno jsou pryč ty doby, kdy byly počítače od Applu považovány za předražené – aktuálně se naopak jedná snad o to nejlepší, co si můžete pořídit. Pojďme se v tomto článku společně podívat na 5 důvodů, proč je Mac mini M2 nejlepším prvním počítačem pro nové jablíčkáře.

Extrémně nízká cena

Hned na začátek je důležité zmínit, že Mac mini M2 pořídíte skutečně velmi levně, až se tomu skoro nedá věřit. Konkrétně základní Mac mini M2 zakoupíte za pouhých 17 490 korun, a pokud se řadíte mezi studenty, tak dokonce za pouhých 14 990 korun. Tato cena v poměru k výkonu je skutečně bezkonkurenční a žádný jiný výrobce neprodává stroj, který by se Macu mini alespoň přiblížil. Apple nás dokonce překvapil tím, že u základního Macu mini s čipem M2 ještě v porovnání s předchozí generací s M1 výrazně snížil cenu, a to o 4 500 korun z původních 21 990 korun. Fakt, že Mac mini M2 pořídíte levněji, než většinu nových iPhonů, je vzhledem k výkonu skutečně nepochopitelný.

CENY MAC MINI

Vysoký výkon

Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak současný Mac mini nabízí v základu čip M2, připlatit si každopádně můžete za výkonnější M2 Pro. Jedná se o vlastní jablečné čipy Apple Silicon, které kalifornský gigant představil teprve před pár lety. Za tak krátkou dobu se mu však prakticky podařilo dominovat na trhu, a to nejen díky extrémnímu výkonu, ale především také díky efektivity. Vzhledem k tomu vám Mac mini M2 vydrží bez problémů několik dlouhých let, aniž byste museli uvažovat o upgradu. V základu nabízí čip M2 hned 8 jader CPU, společně s 10 jádry GPU a 8 GB jednotné paměti. Nakonfigurovat si však můžete i 16 GB nebo 24 GB jednotné paměti, případně lze sáhnout po zmíněném čipu M2 Pro, který nabízí větší počet jader CPU i GPU a ještě větší jednotnou paměť.

Skvělá konektivita

Z hlediska konektivity byl Apple vždy velmi odvážný, někdy však až příliš. Pozorovat jsme to mohli u MacBooků Pro, které před pár lety osadil pouze konektory Thunderbolt, což nebylo úplně ideální rozhodnutí – naštěstí ho ale Apple před nedávnem přehodnotil. Co se však týče Macu mini, tak zde jsme neměli problémy s konektivitou snad nikdy, ani se současnou generací. Pořídíte-li si Mac mini M2, tak získáte konektory Ethernet, 2x Thunderbolt 4, HDMI, 2x USB-A a sluchátkový konektor, v případě konfigurace s čipem M2 Pro pak získáte ještě dva Thunderbolt konektory navíc, tj. celkově čtyři. V tomto případě potěší především dostupnost konektoru USB-A, kterého se Apple u jiných zařízení vzdal už před dlouhou dobou.

Apple-Mac-mini-M2-back-230117

Kompaktní design

Když se řekne slovo počítač, většina uživatelů si představí klasickou velkou „bednu“, ve které se nachází veškerý hardware. Mac mini je však oproti těmto bednám několikanásobně menší, má ale mnohdy několikanásobný výkon. Mac mini lze definovat slovem malá krabička, jelikož má rozměry pouhých 19.7 x 19.7 x 3.6 centimetru a hmotnost jen 1,2 kilogramu. Vzhledem k tomu se jedná o kompaktní zařízení, které je tím pádem i přenositelné, byť se primárně jedná o stroj, který zůstává na svém místě. Vždy je ale dobré vědět, že existuje možnost okamžitého odpojení, vložení do batohu a přenesení.

Vlastní příslušenství

Posledním důvodem, proč je Mac mini M2 skvělým prvním strojem do světa jablečných počítačů, je možnost využití vlastního příslušenství. Tuto „výhodu“ využijí především uživatelé, kteří doposud pracovali na klasických počítačích a mají k dispozici vlastní klávesnici, myš i monitor – veškeré tohle příslušenství totiž mohou bez problémů s Macem mini využít. Každopádně tuto vlastnost ocení i jablíčkáři, kteří nechtějí využívat Magic příslušenství, například protože si na něj nemohou zvyknout, případně protože je zkrátka dražší. Takto si k Macu mini můžete připojit příslušenství klidně jen za pár stovek, včetně libovolného monitoru, a můžete ihned fungovat.

Apple-Mac-mini-Studio-Display-accessories-230117

Dnes nejčtenější

.