Zavřít reklamu

Apple včera představil aktualizované jablečné počítače, a to konkrétně 14″ a 16″ MacBook Pro, společně s Macem mini. Společně s nimi jsme se dočkali také představení nových čipů M2 Pro a M2 Max, které Apple ihned do nových produktů osadil. Opět se ukázalo, že jsou čipy Apple Silicon stále bezkonkurenční, jelikož nabízí prvotřídní výkon s vysokou efektivitou. Na našem magazínu už jsme se oběma novým čipům věnovali v samostatných článcích, kde jsme si řekli více o základních informacích a údajích. Pojďme se společně v tomto článku zaměřit na věci, které o M2 Pro a M2 Max nejspíše nevíte.

O mnoho více tranzistorů

Každý čip disponuje tranzistory, prostřednictvím kterých můžeme určit, jak moc je komplexní. Před zhruba 55 lety vznikl na téma počtu tranzistorů tzv. Moorův zákon, který počítá s tím, že se počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod, při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí. Dlouhou dobu tohle opravdu platilo, v poslední době je však zvyšování počtu tranzistorů stále složitější a zdvojnásobování prakticky nemožné. I přesto se ale čipy M2 Pro a M2 Max dočkaly oproti svým předchůdcům zvýšení počtu tranzistorů. M2 Pro nabízí 40 miliard tranzistorů, což je o 20 % více oproti M1 Pro, čip M2 Max se pak chlubí 67 miliardami tranzistorů, což je o 10 bilionů více než v případě M1 Max.

Apple M2 Pro Apple-M2-chips-M2-Pro-230117
Apple M2 Pro
Apple M2 Max Apple-M2-chips-M2-Max-230117
Apple M2 Max

Prvotřídní výdrž baterie

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak čipy Apple Silicon jsou nejenže extrémně výkonné, ale také velmi efektivní – to v překladu znamená, že využívají malé množství energie. Nové MacBooky Pro dokáží na jedno nabití nově vydržet až 22 hodin, což je nejvíce v historii přenosných počítačů od Applu. Vděčíme za to úsporným jádrům, jejichž počet se u M2 Pro a M2 Max oproti předchůdcům v podobě M1 Pro a M1 Max zdvojnásobil, a to ze dvou na čtyři. Díky tomu dokáží nové Macy provádět náročné úkony s nízkou spotřebou energie v baterii.

Nejvyšší paměť v historii

Pokud si nakonfigurujete 14″ nebo 16″ MacBook Pro s čipem M2 Max, tak ho můžete osadit až 96 GB jednotné paměti. To je vůbec nejvíce v historii MacBooků Pro a zároveň je to nejvíce v historii čipů Apple Silicon. Předchozí generaci čipu v podobě M1 Max bylo možné osadit „jen“ 64 GB jednotné paměti. Je ale prakticky jasné, že tohle prvenství novému MacBooku Pro dlouho nevydrží. Na cestě je totiž Mac Pro s Apple Silicon, který s největší pravděpodobností nabídne možnost konfigurace s ještě větší jednotnou pamětí.

Propustnost paměti

Když už jsme u jednotné paměti, tak se hodí také zmínit, že se čipy M2 Pro a M2 Max nabízí opravdu vysokou propustnost paměti. V praxi to znamená, že čím větší je propustnost, tak tím více dat dokáže paměť zpracovat. Čip M2 Pro se konkrétně chlubí propustností 200 GB/s, čip M2 Max pak rovnou 400 GB/s. Jen pro doplnění, původní čip M2 nabízí propustnost paměti 100 GB/s.

Apple-M2-chips-hero-230117

Podpora více externích displejů

S příchodem nových jablečných počítačů a čipů přišla také podpora možnosti připojení většího počtu externích displejů. Pokud si nakonfigurujete nový stroj s čipem M2 Pro, tak ho můžete osadit až dvěma 6K displeji přes Thunderbolt, případně jedním 6K displejem při 60 Hz přes Thunderbolt a jedním 4K displejem při 144 Hz přes HDMI. Pokud sáhnete po vrcholném čipu M2 Max, tak lze připojit až tři 6K displeje při 60 Hz přes Thunderbolt a jeden 4K displej při 144 Hz přes HDMI. Můžete však také připojit dva 6K displeje při 60 Hz přes Thunderbolt, nebo jeden 8K displej př 60 Hz přes Thunderbolt a jeden 4K displej při 240 Hz přes HDMI.

Dnes nejčtenější

.