Zavřít reklamu

Dnes Apple dle očekávání představil zbrusu nové jablečné počítače. Konkrétně jsme se dočkali aktualizovaného 14″ a 16″ MacBooku Pro, společně s novým Macem mini, který se chlubí především možnosti konfigurace s čipy M2 a M2 Pro. Novinek ale nabízí Mac mini více – pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 věcí, které o něm nejspíše nevíte.

Externí displeje

Jak jistě víte, tak k předchozí generaci Macu mini jste mohli připojit celkově dva externí monitory – jeden skrze Thunderbolt 3 s maximálním rozlišením 6K a druhý skrze HDMI s maximálním rozlišením 4K. U nové generace je však nově možné připojit rovnou až tři monitory. Níže se můžete podívat, jakým způsobem lze monitory zapojit v závislosti na konfiguraci s M2 a M2 Pro:

M2

  • Dva monitory: jeden s maximálním rozlišením 6K při 60 Hz skrze Thunderbolt a jeden s maximálním rozlišením 5K při 60 Hz skrze další Thunderbolt nebo 4K při 60 Hz skrze HDMI
  • Jeden monitor: až 6K rozlišení při 60 Hz přes Thunderbolt nebo až 4K rozlišení při 60 Hz skrze HDMI

M2 Pro

  • Tři monitory: dva s rozlišením maximálně 6K při 60 Hz skrze Thunderbolt a jeden s maximálním rozlišením 4K při 60 Hz skrze HDMI.
  • Dva monitory: jeden s maximálním rozlišením 6K při 60 Hz skrze Thunderbolt a jeden s maximálním rozlišením 4K při 144 Hz skrze HDMI
  • Jeden monitor: až 8K rozlišení při 60 Hz přes Thunderbolt nebo až 4K rozlišení při 240 Hz skrze HDMI
Apple-Mac-mini-Studio-Display-accessories-230117

Jednotná paměť a úložiště

Předchozí generaci Macu mini s čipem M1 jste si mohli nakonfigurovat buď s 8GB nebo 16 GB jednotnou pamětí. Co se týče nového Macu mini s M2, tak zde můžete sáhnout po 8 GB, 16 GB nebo 24 GB. Nakonfigurujete-li si čip M2 Pro, tak v základu dostanete 16 GB jednotné paměti s tím, že ji můžete rozšířit až na 32 GB. Z hlediska úložiště je u Macu mini s M2 k dispozici 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB, pokud sáhnete po čipu M2 Pro, tak si můžete zvolit 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB a 8 TB.

Konektivita

Je důležité zmínit, že se nový Mac mini dočkal také velkého vylepšení konektivity. Z hlediska bezdrátové konektivity se můžete těšit na Wi-Fi 6E s podporou 6 GHz pásma a také na Bluetooth 5.3 – obě tyto technologie zaručí maximální spolehlivost, stabilitu a rychlost. Z hlediska drátové konektivity je nutné zmínit, že model s M2 Pro nabídne dva Thunderbolt 4 konektory na zadní straně navíc, tedy celkově čtyři, zatímco model s M2 nabídne pouze dva. Při konfiguraci si můžete zvolit taktéž 10gigabitový Ethernet, namísto klasického gigabitového. Mac mini má dále k dispozici HDMI, dva USB-A konektory a sluchátkový jack.

Apple-Mac-mini-M2-Pro-back-230117 Apple-Mac-mini-M2-Pro-back-230117
Apple-Mac-mini-M2-back-230117 Apple-Mac-mini-M2-back-230117

Sbohem, Intel!

Před představením nového Macu mini si jablíčkáři mohli pořídit buď Mac mini s čipem M1, anebo s procesorem Intel. Společně s Macem Pro se tak jednalo o poslední jablečné počítače, které bylo možné s procesory Intel zakoupit. Aktuálně už ale variantu s Intelem v nabídce Macu mini nenajdete, což znamená, že Mac Pro je nyní posledním Apple počítačem, který nemá čip Apple Silicon. Kalifornský gigant sice nesplnil slib, že do dvou let od představení svých čipů na WWDC20 dojde ke kompletnímu přechodu, myslím si ale, že se mu to dá odpustit, vzhledem k tomu, jak skvělé jablečné čipy z hlediska výkonnosti a efektivity jsou.

Nižší cena

Je důležité zmínit, že zatímco iPhony se v minulém roce dočkaly zdražení, tak Mac mini se Apple rozhodl naopak dokonce zlevnit. Jeho základní konfiguraci s čipem M2 pořídíte za pouhých 17 490 korun, zatímco základní konfigurace s čipem M1 vycházela na 21 990 korun. Startovací cena modelu s čipem M2 Pro je pak pouhých 37 990 korun. To z Macu mini dělá naprosto bezkonkurenční počítač, který má minimální rozměry a výkonu na rozdávání. Je naprosto úchvatné, že se Applu nový Mac mini podařilo zlevnit, a to i přesto, že má o několik desítek procent vyšší výkon.

Dnes nejčtenější

.