Zavřít reklamu

Jablečné telefony od roku 2017, konkrétně pak od modelu X, využívají v naprosté většině případů OLED displeje, které mají hned několik skvělých výhod. Tou hlavní je, že OLED zobrazuje černou barvu vypnutím pixelů, z čehož vyplývá, že je černá barva oproti konkurenci skutečně černá, další výhodou jsou pak velmi pestré barvy. Vše má ale i své nevýhody a naprosto stejně je tomu i u OLED displejů. Hlavním negativem je, že u nich může docházet k tzv. „vypalování“ a po delší době také ke žloutnutí.

Vypalování displeje se v technologickém světě řeší již po dobu několika let. Konkrétně k tzv. vypálení dochází tehdy, kdy (nejen) na OLED displeji necháte delší dobu na stejném místě vyobrazený nějaký prvek. U starších plasmových televizí docházelo například k vypalování log televizních kanálů, na chytrých telefonech se pak může jednat o různá menu, která se nachází ve spodní části obrazovky, či třeba různé neměnné prvky ve hrách apod. Zkrátka a jednoduše, pokud se delší dobu na OLED displeji zobrazuje staticky stejná věc, tak může dojít k vypálení do displeje, které je pak viditelné i při sledování úplně jiného obsahu. Konkrétně se tyto vypálené pixely svým způsobem „unaví“ a ztratí svůj maximální jas. To, jak vypálené displeje mohou v praxi vypadat, si můžete zobrazit v galerii níže.

Aktuálně už se samozřejmě proti vypalování různými způsoby bojuje. Například loga televizních kanálů a všeobecně obraz se neustále lehce posouvá, kromě toho se na televizích po delší době nečinnosti aktivují spořiče a existují automatické mechanismy, které mají za úkol „vyčistit obrazovku“, čímž se má vypálení pixelů zabránit. Co se týče OLED displejů na iPhonech a ostatních telefonech, tak i zde jsou přítomny různé ochrany proti vypalování displejů, každopádně ale nejsou tak rozšířené. Asi nejčastěji se můžete s vypálením displeje setkat u uživatelů, kteří jsou schopni klidně několik hodin v kuse trávit na sociálních sítích či ve hrách, kde jsou některé prvky zobrazeny staticky na stejném místě – například již zmíněné menu TikToku, Instagramu, Facebooku ve spodní části obrazovky, viz obrázek níže.

tiktok-menu-iphone

Výše jsem zmínil, že chytré televize mají automatický mechanismus pro „vyčištění obrazovky“. Kromě něj mohou televize nabízet ještě hlubší formu tohoto mechanismu, který se může provádět klidně hodinu v kuse a v mnohých případech dokáže vypálení minimálně zlepšit, často ale kompletně eliminovat. Na iPhonu či jiném telefonu byste nějakou takovou možnost přímo v systému hledali marně, existují ale speciální videa, která dokáží s vypálenou obrazovkou pomoci – jedno takové přikládám níže. U těchto videí je nutné, abyste je nechali běžet přes celou obrazovku (bez nějakých statických prvků), v maximální kvalitě, minimálně po dobu několika hodin (třeba přes noc) a s jasem nastaveným na maximum. Před spuštěním se ujistěte, že máte deaktivování automatické vypnutí displeje při nečinnosti a automatický jas. Berte na vědomí, že video není vhodné pro epileptiky, jelikož obsahuje blikající obsah.

Dnes nejčtenější

.