Zavřít reklamu

Antennagate

Apple představil mnohými milovaný iPhone 4 již před třinácti lety, tedy v roce 2010. Jednalo se svým způsobem o revoluční telefon, který přišel s designem, který předběhl dobu, a to kombinací skla a hliníku. Na první pohled se tedy jednalo o parádní stroj, z hlediska praktičnosti už tomu tak ale bohužel nebylo. iPhone 4 totiž trpěl na slabý signál, a to především při volání, když jej uživatel držel v levé ruce. Antény totiž byly integrovány do hliníkového těla, a když uživatel vzal iPhone 4 do levé ruky, tak způsobil „zastínění“, což vedlo klidně i k nemožnosti volání. Celý tento případ je znám pod názvem antennagate.

Bendgate

Další obrovský problém, se kterým se musel Apple vypořádávat, přišel v roce 2014, kdy jsme se dočkali představení iPhonu 6. Tento telefon přišel opět s revolučním designem a z ostrých hran se přešlo na hrany zaoblené, zároveň samozřejmě došlo k celkovému zvětšení. Celý iPhone 6 byl zhotoven z hliníku, což mělo zaručit odolnost – bohužel ale nastal problém. Objevovalo se totiž čím dál tím více uživatelů, kterým se iPhone 6 podařilo ohnout, a to hlavně při nošení v zadní kapse. Hliníkové tělo bohužel nebylo dostatečně silné a v nejslabším místě, okolo tlačítek, docházelo jednoduše k ohnutí celého rámu. Tato kauza dostala název bendgate a v dalším roce, s příchodem iPhone 6s, došlo k vyřešení tohoto problému, a to využitím silnějšího hliníku.

Motýlková klávesnice

Pokud jste si koupili MacBook v letech od 2015 do 2019, tak měl tzv. motýlkovou klávesnice. Tato klávesnice se chlubila hned několika vlastnostmi – primárně měla extrémně nízký zdvih, a to díky motýlkovému mechanismu kláves, díky čemuž se mohly stát MacBooky ještě o kus užšími. Krátce po představení se ale začaly objevovat první problémy, které poukazovaly na to, že jsou motýlkové klávesnice extrémně náchylné na poškození. Často stačil jen malý drobek k tomu, aby některá z kláves přestala fungovat, každopádně i celková spolehlivost byla velmi špatná a motýlkové klávesnice jednoduše „odcházely“. Následně byl Apple nucen chybu přiznat a zahájil bezplatný servis motýlkových klávesnic, který běží doposud.

butterfly klávesnice

AirPower

Kromě toho, že Apple každým rokem představuje nová zařízení, tak se zaměřuje také na různé příslušenství – a rozhodně se mu to daří. V roce 2017, při představení revolučního iPhonu X, jsme se dočkali taktéž představení bezdrátové nabíječky AirPower. Tato bezdrátová nabíječka se měla od těch ostatních zcela lišit, a to z důvodu možnosti nabití až tří zařízení najednou s tím, že jste je mohli položit kdekoliv na plochu, bez nutnosti ustřeďování na určité místo. Mnoho jablíčkářů si AirPower na první pohled zamilovalo, čas ale ubíhal a jablečná bezdrátová nabíječka stále nebyla uvedena do prodeje. Po dvou letech, tedy v roce 2019, pak Apple uvedl, že musel vývoj AirPower zrušit, jelikož zkrátka přecenil své síly a nebyl jej schopen vyvinout tak, aby mohl jít do prodeje. Největším problémem bylo přehřívání a vysoká cena.

USB-C

Nejaktuálnějším přešlapem, kterého se Apple dopustil, a stále dopouští, je nenasazení konektoru USB-C u iPhonů. Naprostá většina jablečných zařízení na USB-C již přešla, iPhone se ale stále drží zastaralého konektoru Lightning, který měl být pohřben již před několika dlouhými lety. Byť to Apple samozřejmě nepřizná, tak hlavním důvodem, proč se neustále konektoru Lightning drží, je vytěžení maxima z certifikace MFi. Dobrou zprávou každopádně je, že Evropská unie nařídila nutnost využívání konektoru USB-C u všech telefonů, takže budoucí iPhone 15 (Pro) už by se měl konečně Lightningu zbavit. Potvrdil to i samotný Apple, který uvedl, že požadavku Evropské unie vyhoví.

Dnes nejčtenější

.