Zavřít reklamu

Pokud se řadíte mezi uživatele iPhonů již několik let, tak si jistě pamatujete, že ve starších verzích iOS bylo možné na plochu umístit widget s kontakty. Tento widget využíval prakticky každý, jelikož umožňoval jablíčkářům rychle zavolat nebo napsat zprávu jednomu z oblíbených kontaktů, a to pouhým klepnutím. Později, s kompletním přepracováním domovské obrazovky a widgetů v rámci iOS 14, prvně widget aplikace Kontakty zmizel. Po kritice uživatelů se následně zase objevil, ale ve zbrusu nové podobě, která se mnohým uživatelům nelíbí. Osobně si ale myslím, že je nový widget z aplikace Kontakty o mnoho lepší, než ten původní. Pojďme se proto v tomto článku podívat na 5 věcí, které tato nová verze zmíněného widgetu dokáže.

Rychlé kontaktování

Nejvíce si uživatelé u nového widgetu Kontakty stěžují na to, že v rámci něj není možné okamžitě někomu zavolat nebo napsat zprávu. Chápu, že tato možnost není k dispozici ihned, ve skutečnosti ale stačí na konkrétní hovor pouze kliknout, a poté už si v rámci rychlého kontaktování vybrat, zdali chcete dotyčnému zavolat, napsat mu zprávu nebo zahájit FaceTime hovor. Dnešní iPhony jsou navíc už tak rychlé, že po kliknutí na kontakt se vám veškeré možnosti zobrazí ihned, takže se ve skutečnosti rozhodně nejedná o nějaké zdržení. A pokud by vám to skutečně vadilo, pořád je možné využít Zkratky, skrze které lze widget pro okamžité kontaktování nastavit.

kontakty widget tipy ios 16

Zobrazení polohy

Sdílíte si s některými s uživatelů polohu? Jestliže ano, tak byste měli vědět, že se přímo ve widgetu, pod fotkou konkrétní osoby, nachází adresa aktuálního místa, kde se nachází. Jednoduše tak bez jakékoliv interakce můžete zjistit, zdali už je dotyčný kontakt třeba poblíž vaší polohy apod. V případě, že byste chtěli zobrazit přesnou mapu s polohou, tak stačí na kontakt klepnout, kde už se vám následně mapa s polohou zobrazí. Klepnutím na ni se pak přesunete do aplikace Najít.

Fotky z aplikací

Pokud máte v oblíbených kontaktech rodinné příslušníky nebo kamarády, tak s nimi rozhodně máte i nějaké fotografie. V případě, že máte ve Fotkách nastaveno rozpoznávání obličejů a jednotlivé osoby správně pojmenované, tak si po klepnutí na vybraný kontakt můžete zobrazit také veškeré společné fotografie z podporovaných aplikací. Zobrazit se v této sekci může obsah z aplikací Fotky, Poznámky, Soubory, Zprávy apod., takže ho zde najdete pěkně pohromadě.

kontakty widget tipy ios 16

Sdílený obsah z aplikací

V nativních aplikacích od Applu můžete s uživateli všemožně spolupracovat. V aplikaci Poznámky lze sdílet poznámky, v Připomínkách pak seznamy. v Souborech soubory a složky, v Kalendáři společné události apod. Dobrou zprávou je, že i veškerý sdílený obsah se může zobrazit po klepnutí na vybraný kontakt v rámci zmíněného widgetu. Stačí se pouze přesunout o kus níže, kde už sdílený obsah z aplikací najdete, a to v rámci kategorií s názvy aplikací.

kontakty widget tipy ios 16

Kontaktní informace

Dost možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste chtěli komukoliv rychle sdělit telefonní číslo nebo e-mail některého z vašich oblíbených kontaktů. Většina uživatelů v takovém případě otevře Kontakty, vyhledá vizitku, a poté začne diktovat. Je však nutné zmínit, že kontaktní informace můžete rychle zobrazit také díky widgetu Kontakty. Stačí, abyste na vybraného uživatele klepnuli, a poté sjeli úplně dolů ke kategorii Kontakt. Ten pak můžete mimo jiné také zkopírovat nebo rovnou sdílet. Zobrazit se zde mohou také informace ze Skype a dalších komunikačních aplikací.

kontakty widget tipy ios 16

Dnes nejčtenější

.