Zavřít reklamu

Spotlight je nedílnou součástí nejen iPadu, ale i Macu a iPhonu. Funguje prakticky jako lokální vyhledávač Google, který se však nachází přímo v systému. Je pravdou, že toho Spotlight umí opravdu mnoho, Apple se jej každopádně neustále snaží vylepšovat a přicházet s novými funkcemi, které jednoduše stojí za to. Hned několika novinek jsme se ve Spotlightu dočkali také v rámci iPadOS 16 a v tomto článku se na 5 z nich společně podíváme, abyste je mohli začít ihned využívat.

Podrobné výsledky

Spotlight v iPadOS 16 je nyní schopen u některých výsledků zobrazit rozsáhlé podrobnosti. Samotný Apple uvádí, že je tato vychytávka k dispozici u kontaktů, sportovních událostí, podniků, letů a dalších výsledků, osobně se mi ji však podařilo otestovat pouze v rámci kontaktů a nikde jinde. Pokud byste si chtěli podroné výsledky o kontaktu zobrazit, tak stačí, abyste jeho jméno vepsali do Spotlightu, a poté na něj klepněte. Následně už si můžete zobrazit rychlé akce pro zavolání a napsání zprávy, aktuální polohu, poslední zprávy, sdílené odkazy a mnoho dalšího.

Ještě lepší návrhy

Pokaždé, když na iPadu spustíte Spotlight, tak se vám zobrazí hned několik návrhů. Tyto návrhy jsou zobrazovány inteligentně podle toho, co byste aktuálně mohli potřebovat. Apple se v iPadOS 16 zaměřil také na vylepšení těchto návrhů, které jsou ještě o něco přesnější, kromě toho si ale můžete o mnoho jednodušeji nechat zobrazit nedávná vyhledávání. Díky tomu se rychleji dostanete ke stejnému obsahu, který jste vyhledávali.

spotlight ipados 16 tipy

Vyhledávání obrázků

Dost možná víte o tom, že Spotlight dokáže vyhledávat a analyzovat obrázky, díky čemuž zjistí, co se na nich nachází. To znamená, že pokud vyhledáte například slovo „pes“, tak se mimo jiné zobrazí fotografie a obrázky, na kterých se nachází pes. Doposud však tohle vyhledávání ale fungovalo pouze v rámci nativní aplikace Fotky, což se s příchodem iPadOS 16 mění. Nově se tak mezi výsledky zobrazí také fotky z jiných aplikací, a to konkrétně ze Zpráv, Poznámek a Souborů, což se v nejednom případě může hodit.

spotlight ipados 16 tipy

Rychlé akce

Další skvělou vychytávkou, kterou můžete ve Spotlightu z iPadOS 16 využít, jsou tzv. rychlé akce. Konkrétně se jedná o jednoduché programy, které jsou vytvořené skrze Zkratky, a vy je můžete přímo ze Spotlightu otevřít. K dispozici jsou například rychlé akce jako „spustit minutku“, dále „zapnout režim soustředění [název]“, nechybí ani „vytvořit budík“ a mnoho dalších. Pokud byste chtěli zobrazit všechny dostupné rychlé akce z vybrané aplikace, tak stačí, abyste do Spotlightu vepsali její název.

Rychlá instalace aplikací

Dost možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste potřebovali rychle nainstalovat nějakou aplikaci, například kvůli jejímu odložení. Klasicky byste tedy přešli do App Store, aplikaci vyhledali, a poté nainstalovali. Nejedná se samozřejmě o složitý postup, každopádně lze aplikace instalovat také přímo skrze Spotlight. Pokud byste chtěli nějakou aplikaci takto nainstalovat, tak stačí, abyste vyhledali její název, a poté už jen klepnuli na tlačítko pro stažení.

spotlight ipados 16 tipy

Dnes nejčtenější

.