Zavřít reklamu

Nedílnou součástí prakticky každého Apple zařízení je také Spotlight. Ten jednoduše řečeno slouží jakožto Google, který se však nachází přímo ve vašem Macu apod. S využitím Spotlightu lze například spouštět aplikace, otevírat dokumenty, počítat jednoduché příklady, vyhledávat na webu a mnoho dalšího. Apple se neustále snaží svůj Spotlight zlepšovat a hned několika vylepšení jsme se dočkali i v rámci nejnovějšího macOS Ventura. Pojďme se proto společně na 5 z nich podívat v tomto článku.

Zobrazení náhledů

Prakticky ke každé položce, která se vám v rámci Spotlightu zobrazí, si nově můžete nechat zobrazit rychlý náhled. To přijde vhod především tehdy, pokud například hledáte nějaký výsledek na internetu, popřípadě pokud potřebujete zobrazit nějaký dokument, ale nechcete jej kompletně spouštět. Nejedná se o nic složitého – stačí, abyste šipkami konkrétní položku označili, a poté stisknuli mezerník, čímž už se rychlý náhled zobrazí.

Více převodů

Jak jistě víte, tak skrze Spotlight můžete také převádět jednotky a měny. Doposud se vám každopádně ve Spotlightu zobrazil jen jeden z výsledků, tedy například při převodu cizí měny se vám zobrazily informace o částce v korunách apod. Dobrou zprávou je, že převodů si nově můžete zobrazit více najednou, a to do různých jednotek a měn. Stačí konkrétní hodnotu do Spotlightu zadat, poté stisknout šipku dolů, a poté klepnout na mezerník, čímž se zobrazí okno s dalšími převody.

spotlight macos ventura

Detailní informace

Ve Spotlightu si nově můžete u některých výsledků zobrazit detailní informace. Apple konkrétně uvádí, že se mají tato podrobná data zobrazit u kontaktů, herců, muzikantů, filmů, seriálů a sportů. Osobně se mi však podařilo zobrazení provést pouze u kontaktů, a tak je nejspíše tato funkce v Česku zkrátka omezená. Pokud však napíšete do Spotlightu jméno kontaktu, v mém případě třeba Vratislav Holub, a poté stisknete Enter, tak se vám zobrazí veškeré informace a data spojená s tímto kontaktem.

spotlight macos ventura

Zobrazení cesty k souboru

V novém macOS Ventura došlo v rámci Spotlightu také ke změně způsobu zobrazení cesty ke konkrétnímu souboru. Cesta se nově zobrazuje přímo v řádku s konkrétním souborem. Pokud byste ji chtěli zobrazit, nejedná se o nic složitého. Prvně konkrétní soubor nebo složku vyhledejte, poté na ní šipkami najeďte, a nakonec podržte klávesu Command, čímž už se cesta objeví.

spotlight macos ventura

Rychlé akce

Pomocí Spotlightu v macOS Ventura můžete nově spouštět různé rychlé akce. Konkrétně můžete například spustit minutku, a to klasickým vepsáním Spustit minutku, případně lze skrze Spotlight například také spouštět vaše zkratky a vyhledávat hudbu. Bohužel však Spotlight nereaguje například na příkazy typu „spustit minutku na 5 minut“, což byste řekli třeba Siri. Snad se tedy dočkáme v budoucnu vylepšení.

Dnes nejčtenější

.