Zavřít reklamu

Pokud byste si chtěli aktuálně pořídit nějaký MacBook, tak máte hned několik možností. Všeobecně se každopádně doporučuje pořízení jablečného počítače s čipem Apple Silicon, které jsou prakticky po všech stránkách lepší než ty starší s procesory Intel. Nejlevněji aktuálně seženete MacBook Air s čipem M1, a pokud hledáte perfektní stroj pro každodenní klasické fungování, tak se bez pochyb jedná o tu nejlepší volbu. V tomto článku si ukážeme hned 5 důvodů, proč je vlastně MacBook Air skvělou volbou, pokud nemáte v plánu na počítači provádět nějaké profesionální úkony.

Nízká cena

Hned na začátek je důležité zmínit, že MacBook Air M1 je aktuálně nejlevněji prodávaným jablečným počítačem od Applu. Úplně nový jej seženete již zhruba za 26 tisíc korun, pokud by vám ale nevadil použitý kousek, tak už se dostanete na hranici 20 tisíc korun. A to je za stroj, který vám vydrží bez problémů více než 5 let, opravdu málo peněz. Pokud byste se podívali ke konkurenci a snažili jste se zde najít počítač s podobným výkonem, tak byste hledali marně. MacBook Air M1 je v tomto ohledu opravdu bezkonkurenční, což jen potvrzují jeho prodeje.

Použitý MacBook Air M1 koupíte zde

macbook air unsplash

Výkon i výdrž baterie

Čip M1, kterým původní MacBook Air disponuje, je úplně prvním počítačovým čipem z rodiny Apple Silicon. Jedná se o jeho základní verzi, která disponuje 8 jádry CPU a 7 nebo 8 jádry GPU v závislosti na konfiguraci. V základu je pak k dispozici 8 GB operační paměti, připlatit si však můžete i za 16 GB. I přesto, že je čip M1 určen pro obyčejné uživatele, tak ve skutečnosti nabízí výkonu na rozdávání. Z předchozích zkušeností by se mohlo zdát, že když má MacBook velký výkon, tak to musí být naopak vykompenzováno výdrží, jenže tohle u čipů Apple Silicon neplatí. Kromě vysokého výkonu jsou také velmi efektivní a z hlediska výdrže se dostanete až na 18 hodin na jedno nabití.

Kompaktní a přenositelný

Design MacBooku Air M1 je prostě skvělý. Kromě toho, že tento stroj jednoduše vypadá dobře, tak je také nesmírně kompaktní a tudíž i parádně přenositelný. Bez problémů ho můžete hodit třeba do batohu či kabelky s tím, že o něm prakticky ani nebudete vědět. Jeho váha je totiž pouhých 1,29 kilogramu, a co se týče tloušťky, tak ta se směrem k uživateli zmenšuje. V nejužším bodě má tak MacBook Air M1 velikost pouhých 0,41 centimetru, naopak v nejtlustším jen 1,61 centimetru. Řada MacBook Air byla vždy určená jako základní a skvěle přenositelná, u Airu M1 však máte jistotu toho, že i když se jedná o kompaktní zařízení s malými rozměry, tak pořád máte výkonu na rozdávání.

Ekosystém

Říká se, že jakmile jednou vstoupíte do ekosystému Applu, tak už se z něj dostanete ven. Nejen z vlastní zkušenosti tohle můžu potvrdit, upřímně jsem ale prozatím nikdy neměl touhu po tom, abych jablečný ekosystém opustil. Všechna vaše zařízení totiž společně tvoří celek, který nikde jinde nenajdete. Práci, kterou začnete dělat na iPhonu, můžete bez problémů ihned dokončit na Macu. Veškeré otevřené záložky v Safari máte k dispozici na všech zařízeních současně. Data, která potřebujete k práci, můžete mít taktéž synchronizovaná na všech zařízeních. Zkrátka a jednoduše, výhod jablečného ekosystému je opravdu mnoho, nejlépe je však poznáte až tehdy, jakmile je okusíte na vlastní kůži.

Skvělá klávesnice

Ještě před několika lety nabízely MacBooky motýlkovou klávesnici, na které se mnohým uživatelům vzhledem k nízkému zdvihu dobře psalo, byla však opravdu neskutečným způsobem poruchová. Apple dokonce musel vyhlásit servisní program, v rámci kterého si uživatelé mohou nechat zdarma nefunkční klávesnici vyměnit. Nyní již všechny MacBooky nabízí nůžkovou klávesnici Magic Keyboard, která má o něco málo vyšší zdvih, ale je prakticky nezničitelná. Za sebe, jakožto redaktora, který za den napíše tisíce slov, však můžu říct, že se mi ve finále na Magic Keyboard píše ještě lépe, než na motýlkové klávesnici. Pokud tedy patří do vaší náplně pracovního dne hlavně práce s klávesnicí, tak věřte, že u MacBooku Air M1 budete rozhodně spokojeni.

MacBook Air (2020) LsA 9

Dnes nejčtenější

.