Zavřít reklamu

Když včera Apple světu představil iPhone 14, prakticky okamžitě se začaly po sociálních sítích, ale i nejrůznějších diskuzních fórech šířit příspěvky točící se kolem toho, zda myslí kalifornský gigant takovéto iPhony vůbec vážně. Oproti řadě 13 totiž nabízí “čtrnáctky” (bavíme se samozřejmě o základních – tedy 6,1” iPhonu 14 a 6,7” iPhonu 14 Plus) jen velmi málo vylepšení a když k tomu všemu navíc přičteme cenu, která je nejen v České republice už u základních modelů skutečně vysoká, dávají telefony smysl ještě méně. Jejich smysl je dokonce tak malý, že se nebojíme říci, že kupovat je nedává příliš smysl. 

Ačkoliv nechceme být přehnaně kritičtí, už samotné srovnání modelům v rámci Apple Online Storu je pro iPhone 14 tvrdým direktem. Zatímco loňské iPhony 13 totiž překonává jen nepatrně, proti iPhonům 13 Pro dokonce v mnoha ohledech zaostává. Jasně, můžeme se bavit o tom, že 14 disponuje detekcí autonehod, dostal Photonic Engine pro lepší fotky nebo třeba akční režim pro maximální stabilizaci videa, jedním dechem je nicméně třeba dodat, že například při přímém srovnání fotoaparátů vychází stále výrazně lépe iPhone 13 Pro a co víc, iPhone 13 pokulhává za “čtrnáctkou” jen velmi málo. Totéž v bledě modrém se pak dá říci i o výdrži baterie. Ano, iPhone 14 je o kapku lepší než loňský 13, avšak na druhou stranu na 13 Pro stále nemá. 

Pokud bychom pak toto srovnání otočili a začali srovnávat iPhone 13 Pro s iPhonem 14, velmi rychle zjistíme, že je na tom loňské Pro výrazně lépe z hlediska displeje, jelikož nenabízí jen fixních 60Hz obnovovací frekvenci, ale variabilní obnovovací frekvenci 10 až 120Hz či třeba o 200 nitů vyšší standardní jas. Třešinkou na dortu je pak ocelový rámeček, který je oproti hliníku odolnější, a pro někoho možná i celkově líbivější design díky střídmým barvám. Zkrátka a dobře, kladů pro iPhone 13 je v porovnání s iPhonem 14 mnoho a zcela upřímně řečeno, budeme-li se na celou záležitost dívat i pohledem peněženky, je logičtější koupit mnoha výrobci vyprodávaný iPhone 13 či sáhnout po 13 Pro. iPhony 13 jde totiž nyní sehnat například na Alze za necelých 21 tisíc korun, 13 Pro pak za necelých 28 tisíc korun s tím, že za tuto částku dostanete u Pro mnohem více muziky než za základní iPhone 14. Tohle se holt Applu nepovedlo. 

iPhony 13 lze zakoupit ve slevách zde

Dnes nejčtenější

.