Zavřít reklamu

Hraní na Macu je slovní spojení, které by ještě před několika roky bylo bráno za nemožné. S příchodem nových počítačů s čipy Apple Silicon však tohle spojení jde dohromady více než kdykoliv jindy. Čipy M-series totiž nabízí dostatečný grafický výkon, který předchozím generacím Maců s procesory Intel jednoduše scházel. Díky tomu si můžete bez problémů zahrát i novější hry s jistotou toho, že hráčský zážitek bude více než dobrý. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů pro hraní na Macu, které byste měli znát.

Čistota je základ

Při hraní je využíván výkon vašeho Macu prakticky na maximum, s čímž samozřejmě souvisí také zahřívání. U většiny Maců se pak o chlazení hardwaru stará ventilátor, který je při vysokých teplotách spuštěn automaticky systémem. Problém je však v tom, že skrze ventilátor může být do útrob nasáván prach a další nečistoty, které mohou po usazení teploty zvyšovat. Následně tak ventilátor nemusí být schopný dostatečně chladit. Z toho důvodu je nutné, abyste sem tam váš Mac ideálně rozebrali a vyčistili. Na internetu najdete několik postupů, jak na to, pokud si ale nevěříte, svěřte stroj do rukou servisu, který to udělá za vás. Zároveň můžete nechat vyměnit i teplovodivou pastu.

Restartování Macu

Říká se, že Mac může bez problémů běžet klidně několik týdnů bez nutnosti jeho vypnutí. Svým způsobem to je pravda, Mac tohle opravdu zvládne. Pokud ale budeme upřímní, tak lze při dlouhodobém využívání bez restartování pozorovat pokles výkonu, především co se týče operační paměti. Osobně proto prakticky pokaždé před hraním Mac jednoduše restartuji – díky SSD je to proces, který trvá jen pár sekund, a než si vytáhnu herní periferie, tak je hotovo a mám jistotu, že hra poběží bez jakýchkoliv problémů. Restart provedete klepnutím na  → Restartovat… Jestliže Mac restartovat nechcete, určitě alespoň vypněte ostatní nepoužívané aplikace.

Přizpůsobte si nastavení

Každá moderní hra po prvním spuštění automaticky nastaví grafické předvolby na takové, které uzná vzhledem k hardwaru za vhodné. V některých případech se hra opravdu trefí a není třeba nic přenastavovat, každopádně ve většině případech prostě a jednoduše nutné zasáhnout je. Mnoho her totiž nastaví vyšší kvalitu na úkor FPS, což pro většinu hráčů není ideální. Z toho důvodu rozhodně před hraním otevřete grafické předvolby a proveďte přizpůsobení tak, abyste získali dostatečný počet FPS, popřípadě proveďte jiná přizpůsobení podle gusta.

world of warcraft na macu

Optimalizace skrz aplikace

Pokud chcete váš systém před hraním optimalizovat tak, aby běžel co možná nejlépe, tak k tomu můžete využít všemožné optimalizační aplikace. V těchto aplikacích můžete často jen pár kliknutími například uvolnit místo na disku, vypnout nepotřebné procesy či třeba odinstalovat nepoužívané aplikace apod., což všechno vede ke zrychlení Macu. Osobně pro tento účel již několik let využívám aplikace CleanMyMac X, která je ve světě těchto optimalizačních aplikací nejpopulárnější. Pro využívání aplikace je nutné si ji předplatit, osobně si ale myslím, že rozhodně za investici stojí.

Samozřejmě ale můžete využít i jiné aplikace, popřípadě můžete odstranit nepotřebná data utilitou, která je přímo součástí macOS. Najdete ji v  → O tomto Macu → Úložiště → Správa…

Přestávky jsou důležité

Ať už sebevíce vášnivý hráč, tak byste měli myslet hlavně na své zdraví. Kromě kvalitní židle byste měli samozřejmě také držet správný posed. Kromě toho je ale také důležité, abyste si dělali přestávky. Všeobecně se doporučuje, abyste po každé hodině hraní měli přestávku alespoň 10 minut. V této době přestávky si můžete například rychle zacvičit, popřípadě můžete jednoduše zavřít oči a relaxovat. Rozhodně neberte přestávku tak, že vypnete hru a budete se stále dívat na monitor a například sledovat YouTube – zkrátka a jednoduše, nechte oči odpočinout.

Dnes nejčtenější

.