Zavřít reklamu

Pokud se nyní poohlédnete kolem sebe, řada z vašich známých bude mít pravděpodobně na zápěstí nějaké nositelné příslušenství. Trh je různými fitness náramky a hodinkami natolik přesycen, že dnes může mít fitness náramek skutečně každý. Je ale lepší fitness náramek, či chytré hodinky v podobě například Apple Watch? Rukama mi prošlo desítky chytrých náramků a v tomto článku se vám budu snažit nabídnout argumenty, proč upřednostnit fitness náramek před hodinkami.

Cena

Nemá cenu o něčem diskutovat. Apple Watch stojí vyšší tisíce korun. Slušný fitness náramek seženete za něco málo přes 1000 korun. Pokud si tedy zrovna nepotrpíte na parádu a nejste náročným uživatelem, je pro vás fitness náramek jasnou volbou. Navíc ztráta či rozbití fitness náramku tolik nezabolí.

Baterie

Největším argumentem pro koupi fitness náramku je pravděpodobně výdrž baterie. Apple Watch při střídmém používání a vypnutém Always-On displeji budete při troše štěstí nabíjet co dva dny. Pro fitness náramek je týden naprostý standard a zřídkakdy jej na nabíječku budete dávat častěji.

Hmotnost

Sám jsem byl dlouhé roky věrným uživatelem fitness náramků od Xiaomi a na Apple Watch jsem přešel zhruba před třemi lety. Ačkoli už nyní tento problém nemám, zprvu jsem si velmi těžce zvykal na hmotnost hodinek. Jelikož Mi Band od Xiaomi na zápěstí téměř necítíte, byl pro mě přechod na Apple Watch zpočátku trochu nepříjemný. V tomto případě jde ale pouze o zvyk.

Jednoduchost

Ano, do Apple Watch nainstalujete spoustu aplikací a vychytávek. Potřebuje to ale skutečně každý? Fitness náramky ani zdaleka nedosahují takových možností, jako Apple Watch, ale pokud jste základní uživatel, bohatě vám na fitness náramku stačí zobrazit notifikace a počet ušlých kroků. Jestliže přemýšlíte nad prvním fitness náramkem, jednoduchost uživatelského prostředí vás u každého potěší.

Příchod prémiových funkcí

Jste-li přeci jen technologickým nadšencem a u náramku slyšíte na zdravotní funkce jako saturace kyslíkem, měření stresu, Always-On a podobně, i zde můžete být na správné adrese. Obdobné funkce totiž dorazily i na levnější fitness náramky. Samozřejmě je třeba brát v potaz, že měření nebude patřit k nejpřesnějším, ale pro orientaci může postačit. Kdysi jsem dokonce testoval náramek, jenž měřil tlak. Sice ne úplně přesně, ale měřil.

Pásky

Podíváte-li se na ceny pásků pro Apple Watch, zjistíte, že mnohdy pouze pásek stojí jako celý fitness náramek. Odmyslíme-li si nákupy z Wishe či Aliexpressu, se kterými mám špatnou zkušenost, dokážete i v obyčejném elektru či e-shopu koupit pásky pro váš fitness náramek takřka „za hubičku“. I to může být důvod, proč by někdo upřednostnil fitness náramek, neboť v drtivé většině případů dodávaný černý pásek totiž nemusí vonět každému.

Kompatibilita s více operačními systémy

Apple Watch připojíte pouze k iPhonu. U fitness náramku tomu tak není. Může nastat situace, kdy se vám iPhone, k němuž máte připojen fitness náramek rozbije. Pokud je váš náhradní telefon smartphone s Androidem a vy jste „závislí“ na sledování svého pohybu, nemáte problém. Na fitness náramek, jenž by byl omezen pouze na jeden operační systém, jsem nenarazil.

Fitness náramky lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.