Zavřít reklamu

Apple před několika týdny představil zbrusu nové verze svých operačních systémů. Konkrétně jsme se dočkali představení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto systémy jsou aktuálně k dispozici pro testování, a to pro vývojáře a testery. I přesto, že se jedná o beta verze, tak existuje mnoho uživatelů, kteří si pro získání předběžného přístupu nové systémy nainstalovali již nyní. V tomto článku se proto podíváme na 5 tipů pro zrychlení Apple Watch s watchOS 9 beta, což se bude hodit všem, kteří aktualizovali, ale nyní mají výkonnostní problémy.

Vypínání aplikací

Stejně jako na iPhonu, tak i na Apple Watch lze ukončovat aplikace. Na Apple Watch tímto můžete uvolnit operační paměť, díky čemuž bude celý systém o něco rychlejší. Pokud byste chtěli otevřenou aplikaci ukončit, tak se do ní přesuňte – například skrze Dock, který aktivujete stisknutím bočního tlačítka. V aplikaci pak podržte boční tlačítko, až se zobrazí obrazovka s posuvníky. Zde pak podržte stisknutou digitální korunku, kterou držte do té doby, až se posuvníky skryjí, čímž dojde zároveň k ukončení aplikace.

Odstraňte zbytečné aplikace

Do Apple Watch se ve výchozím nastavení automaticky instalují veškeré aplikace, které si nainstalujete na iPhone – pokud tedy existuje jejich verze pro watchOS. Někteří jedinci tohle možná ocení, mnoho z nich ale naopak ne, jelikož pak mají často nainstalované zbytečné aplikace, které nikdy nespustí a zpomalují systém. Pro odstranění existujících aplikací přejdete na iPhonu do aplikace Watch, kde v kategorii Moje hodinky sjeďte níže. Poté otevřete konkrétní aplikaci a deaktivujte u ní Zobrazovat na Apple Watch, popřípadě klepněte na Smazat aplikaci naAppleWatch (podle typu aplikace). Automatickou instalaci aplikací z iPhonu na Apple Watch pak vypnete v sekci Obecné, kde přepínačem deaktivujte Automatická instalace aplikací.

Omezení efektů a animací

Stejně jako v iOS a macOS, tak i ve watchOS si uživatelé mohou při používání všimnout všemožných efektů a animací, díky kterým je radost na systémy pohledět. Pravdou ale je, že k vykreslení všech těchto efektů a animací je potřeba určitá dávka výkonu, který by Apple Watch mohly využít jinak. To znamená, že především u starších hodinek může docházet k zasekávání. Naštěstí je možné efekty i animace omezit, a to v Nastavení → Zpřístupnění → Omezit pohyb, kde přepínačem aktivujte možnost Omezit pohyb. Tímto se efekty a animace prakticky vypnou, což rapidně Apple Watch zrychlí.

Vypnutí aktualizací dat na pozadí

Mnoho aplikací může pracovat na pozadí a aktualizovat svůj obsah. Díky tomu máte po přesunu do aplikace jistotu toho, že se vám vždy zobrazí nejnovější obsah – například příspěvky na sociálních sítích, zprávy v komunikátorech apod. Ona aktivita na pozadí však taktéž potřebuje dávku výkonu, což může způsobovat zpomalení systému. Aktualizaci na pozadí lze však omezit či kompletně vypnout – stačí přejít do Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí. Zde buď můžete aktualizace na pozadí kompletně vypnout, anebo je deaktivovat u vybraných aplikací.

Obnovení továrních nastavení

Pokud vám žádný z výše uvedených tipů pro zrychlení Apple Watch nepomohl, tak je tady ještě jeden poslední tip, který je však vskutku radikální. Konkrétně se jedná o obnovu Apple Watch do továrního nastavení. Rozhodně se ale nejedná o tak moc radikální krok jako třeba u iPhonu. Většina dat v Apple Watch se totiž zrcadlí právě z jablečného telefonu, takže prakticky o nic nepřijdete. Po provedení resetu do továrního nastavení se zbavíte veškerého balastu a prakticky bude nutné jablečné hodinky pouze znova spárovat s iPhonem. Pro provedení kompletního resetu tedy přejděte do Nastavení → Obecné → Reset. Tady klepněte na Smazat data a nastavení, poté se pomocí kódového zámku autorizujte a postupujte podle průvodce.

Dnes nejčtenější

.