Zavřít reklamu

Na oficiálním webu společnosti Apple se v rámci nabídky volných pracovních míst objevila také jedna poměrně zajímavá nabídka, která se přímo týká České republiky. Jedná se o pozici s názvem Annotation Analyst Czech Language, která obnáší práci na full-time v sídle společnosti Apple pro Evropu, které se nachází v irském Corku. Právě ono Czech Language je na celém inzerátu to nejpodstatnější, protože zbytek inzerátu pak zcela narovinu píše o tom, že se vaše pozice zaměří na Siri. Již samotný úvod do inzerátu obsahuje následující:

„Máte zájem být součástí týmu, který neustále inovuje způsob interakce lidí a stroj? Vydání Siri bylo rozhodujícím okamžikem v historii umělé inteligence. Siri nabízí rychlejší a snazší způsob, jak dělat věci na zařízeních Apple a to ještě dříve, než o to požádáte. Miliony lidí používají Siri k odeslání zpráv, přehrávání písní nebo dokonce k pořízení selfie. Tým Siri je nadšený pro technologie se zaměřením na obohacení zákaznické zkušenosti. Hledáme motivovaného klasifikačního analytika, který prokáže schopnost aktivně naslouchat a mít smysl pro detail.“

Mezi věci, které musí uchazeč splňovat patří například plynulost českého jazyka s výbornou schopností porozumění, gramatiky a korektury, výborná znalost anglického jazyka s porozuměním a psaním nebo třeba schopnosti věci detailně organizovat. Nesmí vám však chybět ani aktivní poslechové znalosti, porozumění verbálním nuancím v českém dialektu, včetně dialekty napříč různými částmi naší republiky. Měli byste také prokázat pozornost k detailům a dovednosti kritického myšlení při hodnocení používání jazyka a dialektu Siri. Tím vůbec nejzajímavějším je však náplň práce, ke které se Apple vyjadřuje následovně:

„Pracujeme v rychlém a dynamickém prostředí se zaměřením na technologie. Jako analytik anotací budete poslouchat a přepisovat zvukové soubory a vyhodnocovat odezvu Siri. Budete vyhodnocovat používání jazyka zákazníků, kteří se přihlásili do programu hodnocení. Své jazykové a kulturní znalosti spolu s analytickými schopnostmi využijete k vyhodnocení odpovědí Siri podle pokynů. Zaměřujeme se na uživatelskou zkušenost, přemýšlíme kreativně o tom, jak zákazníci používají Siri a využíváme tyto znalosti k jejímu zlepšování.“

Snad ještě zásadnější je však druhý inzerát, ve kterém se hledá člověk na pozici s označením SWE – Technical Translator – Czech – L&RE. V něm se totiž již doslova píše následující: „Hledáte skvělou příležitost, jak se připojit k dynamickému týmu, který je zapálený pro poskytování prvotřídních lokalizací software pro některé z nejkreativnějších produktů na světě? Milujete výzvy a řešení složitých problémů, které mají přímý dopad na uživatele? Připojte se k týmu odpovědnému za lokalizaci software Applu a Siri. Pro lokalizaci software a souvisejícího obsahu do češtiny hledáme zkušené technické překladatele.“ Pokud byste chtěli využít této nabídky, musíte mít zkušenosti s technickými překlady produktů do češtiny, mít znalost české kultury a cit pro mnohojazyčné a multikulturní problémy.

Důležité je zdůraznit, že oba inzeráty souvisí přímo s týmem, který se stará o Siri a právě Siri je v nich mnohokrát zmíněna. Je tedy již opravdu jasné, že Apple na vývoji české Siri usilovně pracuje! Oba inzeráty naleznete přímo na stránkách společnosti Apple zdezde. Na inzeráty nás upozornil náš čtenář Jiří Trejbal, kterému samozřejmě děkujeme.

Dnes nejčtenější

.