Zavřít reklamu

Před několika týdny Apple na vývojářské konferenci WWDC22 představil nové verze svých operačních systémů. Konkrétně jsme se dočkali iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Největší pozornost se již tradičně upnula na první dva zmíněné systémy a na našem magazínu se jim z největší části věnujeme i my. Pravdou ale je, že novými funkcemi a možnostmi disponují o ostatní představené systémy, kterým se nyní začneme věnovat. V rámci tohoto návodu však začneme sekci macOS 13 Ventura lehce netradičně, a to řešením problému, se kterým se často setkávám.

macOS 13: Jak vyřešit nefunkční kopírování

Dost možná už jste se někdy v minulosti setkali s tím, že vám na Macu přestala fungovat funkce kopírovat a vložit. Nejedná se o nic závažného, byť tedy tato nefunkčnost dokáže uživatele potrápit, jelikož je nutné provést restart počítače. A právě tato chyba, kdy nelze využít kopírování a vkládání, je v rámci macOS 13 Ventura relativně běžná a setkávám se s ní snad každý den. Dobrou zprávou však je, že existuje jednoduché řešení, kterým tento problém velmi jednoduše vyřešíte bez nutnosti restartování Macu. Postup je následující:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem Macu s macOS 13 Ventura otevřeli aplikaci Monitor aktivity.
    • Monitor aktivity najdete skrze Spotlight anebo stačí otevřít složku UtilityAplikacích.
  • Jakmile tak učiníte, tak se v menu v horní části okna přepněte do sekce CPU.
  • Zde pak vpravo nahoře klepněte do textového pole, kam vepište pboard.
  • Následně se vám zobrazí jediný proces pboard, který klepnutím označte.
  • Po označení stiskněte v horní části okna ikonu X v šestiúhelníku.
  • Zobrazí se malé dialogové okno, ve kterém nakonec klepněte na Vynutit ukončení.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu s nainstalovaným macOS 13 Ventura opravit nefunkční kopírování a vkládání obsahu. Bohužel macOS 13 Ventura obsahuje nějakou chybu, která způsobí, že se proces pboard, jenž zmíněná funkce využívá, čas od času jednoduše zasekne a přestane fungovat. Vyřešit tento problém lze samozřejmě i restartováním Macu, každopádně výše uvedený postup je o mnoho jednodušší. Nutno zmínit, že macOS 13 Ventura je stále v beta verzi, takže jsou podobné chyby běžné a nelze za ně Apple vinit.

Dnes nejčtenější

.