Zavřít reklamu

Jestliže čtete alespoň čas od času náš magazín, popřípadě pokud sledujete dění ve světě Applu, tak víte, že jsme se nedávno dočkali představení nových operačních systémů, které jsou aktuálně k dispozici pro všechny vývojáře. Mezi dvě skvělé funkce, které přibyla do aplikace Zprávy v iOS 16 a dalších nových systémech, patří úprava a odstranění odeslaných zpráv. Jednalo se o dost žádané funkce, jelikož se uživatelům prostě a jednoduše často stávalo, že omylem poslali nějakou zprávu špatnému kontaktu, což mohlo klidně způsobit menší či větší problém. Pokud tedy i vy po těchto možnostech toužíte, tak se rozhodně těšte na veřejné vydání iOS 16 a dalších systémů.

Jenže je tady ale jeden relativně velký problém, který si mnoho uživatelů vůbec neuvědomuje. Vzhledem k tomu, že je funkce pro úpravu a smazání odeslané zprávy k dispozici právě v iOS 16 (a dalších systémech nové generace), tak vzniká problém ve starších verzích iOS. Úprava a smazání zprávy v iOS 15 a starších není k dispozici a v redakci už jsme samozřejmě zkoušeli, co se stane v případě, že z iOS 16 na starší verzi odešlete zprávu, a poté se ji pokusíte upravit či odebrat. Odpověď je jednoduchá – vůbec nic. Druhá strana upravené znění zprávy neuvidí a nedojde ani ke smazání zprávy. Vám, jakožto odesilateli, se pouze zobrazí zpráva o tom, že ve starších verzích iOS nemusí být funkce úpravy a smazání zprávy k dispozici.

smazaná zpráva ios 16

Co si budeme nalhávat, jedná se o velmi nepříjemnou záležitost a osobně si myslím, že s tím Apple rozhodně musí něco udělat. Kdyby Apple nebyl Applem, tak je řešení samozřejmě naprosto jednoduché – aktualizovat aplikaci Zprávy s tím, že na instalaci aktualizace budou mít uživatelé několik týdnů. S vydáním iOS 16 pro veřejnost se pak tato aktualizace stane povinnou a nebudou bez ní Zprávy fungovat. Jenže Apple bohužel své nativní aplikace stále aktualizuje pouze s aktualizacemi iOS, nikoliv jako ostatní vývojáři, kteří aktualizace mohou vydávat prakticky zcela podle vlastního uvážení a kdykoliv. Jenže bohužel, Apple na tento typ aktualizací u svých nativních aplikací bohužel stále nepřistoupil a podle všeho nejspíše bohužel ani nepřistoupí.

Aktuálně už jsou „venku“ druhé vývojářské beta verze, kde jsme se dočkali samozřejmě několika vylepšení a oprav různých věcí. Aktualizace se dočkala také aplikace Zprávy, rozhodně si ale nedělejte falešné naděje. Apple pouze lehce upravil způsob projevení zprávy ve starších verzích iOS, kterou uživatel s nainstalovaným iOS 16 upravil. Namísto toho, aby došlo k úpravě zprávy, tak se v případě starších verzí iOS jednoduše zpráva odešle znovu v novém znění s tím, že se před ní nachází text Edited to:, tedy Upraveno na:. Druhá strana tak vidí jak znění původní zprávy, tak znění té upravené, což je samozřejmě naprosto k ničemu. A co se týče smazání zprávy, tak zde nedošlo k žádným změnám, takže pokud v iOS 16 zprávu smažete, tak ji druhá strana pořád klasicky uvidí. Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že Apple tohle nějakým způsobem vyřeší, jelikož tím je aktuální možnost úpravy a smazání odeslaných zpráv naprosto k ničemu.

upravená zpráva ios 16

Dnes nejčtenější

.