Zavřít reklamu

Pokud jste v posledních několika dnech alespoň na chvíli zavítali na náš web, tak zajisté víte, že jsme se nedávno dočkali představení nových operačních systémů od Applu. Konkrétně je řeč o iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Co se týče iOS 16, tak zde jsme se dočkali především kompletního přepracování zamknuté obrazovky, která nabízí nespočet nových možností a funkcí. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 nových funkcí zamknuté obrazovky z iOS 16, o kterých byste měli vědět.

Widgety

Největší změnou na zamknuté obrazovce v iOS 16 je bezesporu možnost využití widgetů. Ty konkrétně můžete umístit nad a pod čas s tím, že nad časem se nachází jen jeden malý řádek a pod časem je pak k dispozici větší místo pro zobrazení vícero různých informací. V současné době jsou k dispozici pouze widgety z nativních aplikací – jedná se třeba o zobrazení počasí, času v různých zemích, událostí, stavu baterií příslušenství či aktivity a mnoho dalších. V budoucnu se však samozřejmě počet widgetů rozroste, jelikož je samozřejmě mohou tvořit i vývojáři aplikací třetí strany. Navíc k tomu, jednobarevnost widgetů zcela jistě prozrazuje, že se s příchodem iPhonu 14 Pro (Max) dočkáme displeje s podporou always-on.

Úprava písma a barvy času

Zamknutá obrazovka se v iOS po dobu několika dlouhých let prakticky nijak nezměnila. A pro Apple to rozhodně bylo dobře, jelikož každý už z dálky při odemykání iPhonu poznal, že vlastníte právě jablečný telefon. Jednalo se tak o jakési ikonické poznávací znamení. Apple se samozřejmě tohle pokusil co nejvíce zachovat i v iOS 16 a dal nám alespoň možnost si změnit písmo času, společně s barvou. Každý si tak přijde na své a co se týče barev, tak si můžete vybrat z předpřipravených, anebo si můžete namíchat svou vlastní.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Propojení s režimem Soustředění

S iOS 15 přišel Apple s novými režimy Soustředění, které nahradily tehdejší režim Nerušit. Umí toho opravdu hodně a primárně slouží k tomu, abyste se mohli lépe soustředit na práci či studium. Již v iOS 15 jste si mohli různě nastavit integraci se zamknutou obrazovkou, v iOS 16 však došlo k ještě dalšímu posunutí. Vzhledem k tomu, že si můžete nastavit hned několik zamknutých obrazovek, mezi kterými se lze přepínat, tak můžete využít také možnost pro propojení zamknuté obrazovky s režimem Soustředění. To znamená, že když zapnete nějaký režim Soustředění, tak se automaticky nastaví konkrétní zvolená zamknutá obrazovka.

Nové možnosti tapet

Nedílnou součástí každé zamknuté obrazovky je také tapeta, kterou si můžete nastavit dle vlastního uvážení. Tohle nastavení vlastní tapety je samozřejmě stále možné i v rámci iOS 16, každopádně existuje několik nových možností, které rozhodně stojí za to. Když se rozhodnete pro vytvoření nové zamknuté obrazovky, tak se ocitnete v rozhraní, kde si můžete vybrat buď doporučené tapety, anebo navrhované fotky či náhodný výběr fotek. Nechybí však tapeta, která se mění podle počasí, společně s vyobrazením různých emoji, barev a další. Nutno zmínit, že pokaždé, když si nějakou tapetu vyberete, tak si ji můžete dále nastavit podle gusta. Asi nejzajímavější je nastavení portrétních tapet. U těch je využívaná uměla neuronová síť k tomu, aby se fotografie nastavila jak je nejlépe možné. Následně si můžete nastavit i například tonalitu tapety a mnoho, mnoho dalšího. Každý si přijde na své.

Přepracování zobrazování notifikací

Na závěr bych se chtěl věnovat tomu, jak se v iOS 16 zobrazují na zamknuté obrazovce notifikace. Jak jistě víte, tak ve starších verzích iOS se vždy notifikace zobrazovaly prakticky přes většinu obrazovky. To je nyní změněno a nové notifikace se po rozsvícení obrazovky objeví jen v malé části dole, kde pak mezi nimi můžete listovat. Díky tomuto umístění se samozřejmě notifikace lépe ovládají při ovládání iPhonu jednou rukou a navíc k tomu nepřekrývají celou tapetu. Velmi podobně se pak v iOS 16 na zamknuté obrazovce zobrazuje i přehrávač hudby.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Dnes nejčtenější

.