Zavřít reklamu

Apple před pár dny představil na konferenci WWDC22 nové majoritní verze svých operačních systémů. Jedná se konkrétně o iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Nejvíce se samozřejmě všeobecně média věnují iOS a macOS, nutno však zmínit, že i ve watchOS 9 se nachází několik skvělých funkcí, které uživatelé zajisté po vydání veřejných verzí ocení. Pojďme se na ně společně podívat v tomto článku.

Nové ciferníky

S příchodem nových verzí watchOS přichází prakticky vždy také nové ciferníky – a watchOS 9 v tomto případě není výjimkou. Nově ciferníky vypadají opravdu parádně a rozhodně si najdou své uživatele. Konkrétně se jedná o ciferníky s názvy Metropolitan, Lunární, Hrátky s časem, Astronomie, Portréty a Modulární. Ciferník si lze nastavit v aplikaci Watch v sekci Galerie ciferníků.

Lepší sledování cvičení

Všeobecně se uvádí, že operační systém watchOS 9 je zaměřen především na vylepšení sledování cvičení a rozhodně je to pravda. V tomto novém systému pro jablečné hodinky se můžete těšit například na přepracované rozhraní sledování cvičení, ve kterém si můžete otočením korunky nechat zobrazit o mnoho více různých dat. Dále se můžete nechat informovat například o tom, zdali svým tempem při běhu splňujete cíl. Nechybí ani nová metrika, která je schopná vám zobrazit běžecký výkon v reálném čase – a mnoho dalšího.

Vylepšení sledování spánku

S příchodem watchOS 7 jsme se konečně dočkali nativní možnosti pro sledování spánku. Aplikace Spánek, která automaticky předává data do Zdraví, funguje dobře, ale doposud jí chyběly některé základní funkce, kterými se mohly pochlubit konkurenční aplikace. S příchodem watchOS 9 se však sledování spánku dočkalo vylepšení a nově si můžete například nechat zobrazit dobu bdění a REM, základního a hlubokého spánku v minutách, včetně grafu.

Připomínky léků

Součástí aplikace Zdraví je nově sekce Léky. Do této sekce si můžete vepsat veškeré léky, které musíte brát s tím, že si u nich zvolíte také dny a časy užití, společně s množstvím atd. Jakmile si léky do Zdraví přidáte, tak vás následně vaše Apple Watch (či iPhone) může v přesně určený čas informovat o tom, abyste si nastavené léky vzali. Máte-li tedy problém se vzpomenutím si na užití léků, popřípadě pokud jich berete více a ztrácíte přehled, tak tohle určitě oceníte.

watchOS 9

Redesign notifikací

Apple se ve watchOS 9 mimo jiné zaměřil také na vylepšení designu. Mezi jednu z hlavních designových novinek patří rozhodně redesign notifikací, které se nově zobrazují jinak a lépe. U zpráv se vám například rovnou zobrazí část jejich znění, jednotlivá okna pro notifikace jsou pak zaoblená a přibližují se upozorněním z jiných Apple systémů, takže vypadají moderněji.

Lepší zobrazení aplikací v Docku

Pokud na jablečných hodinkách stisknete boční tlačítko, tak se přesunete do Docku. V rámci něj se vám mohou dle nastavení zobrazit buď poslední spuštěné aplikace, anebo ty oblíbené. Dobrou zprávou je, že ve watchOS 9 se vám v Docku u jednotlivých aplikací zobrazí i náhled, což může v některých situacích přijít vhod. Jedná se tedy o další designovou změnu.

watchos-9-screenshot8

Vylepšení v Připomínkách a Kalendáři

Určitých změn se ve watchOS 9 dočkaly také nativní aplikace Připomínky a Kalendář. Pokud se v Připomínkách rozhodnete přidat novou připomínku, tak si nyní můžete nastavit klíčové detaily, například v podobě data, času, místa, značek a poznámek. Aktualizovaná aplikace Kalendář pak nabízí možnost pro vytvoření událostí přímo z Apple Watch. Nově je zde po boku listového, denního a měsíčního zobrazení k dispozici i týdenní zobrazení.

Nové API

Apple Watch se s příchodem watchOS 9 dočkají také nových API, díky kterým budou vývojáři schopni své aplikace vytvářet a ještě lépe. Konkrétně můžeme zmínit přístup ke CallKitu a fotkám, kromě toho však i lepší možnosti pro integraci aplikací z watchOS pro Apple TV.

watchos-9-fb

Ovládání Apple Watch z iPhonu

Kalifornský gigant se snaží, aby jeho produkty a operační systémy mohl využívat každý, včetně znevýhodněných uživatelů, a tak neustále přichází s novými funkcemi zpřístupnění. Ve watchOS 9 jsou nově k dispozici možnosti, díky kterým je možné Apple Watch ovládat z iPhonu. Díky tomu mohou uživatelé ovládat Apple Watch s využitím iPhonu a funkcí Voice Control či Switch Control. Jednoduše tak mohou ovládat jablečné hodinky hlasem, zvuky, pohybováním hlavy apod.

Ochrana soukromí

Mimo jiné se Apple snaží u svých produktů zajistit co možná nejlepší ochranu soukromí. I ve watchOS 9 bylo soukromí posíleno, a to konkrétně v rámci Zdraví. Pokud je iPhone uzamčen pomocí Touch ID či Face ID, tak jsou veškerá data, kromě Zdravotního ID, automaticky šifrována. Tak stejně jsou šifrována i veškerá zdravotní data, která jsou odesílána na iCloud či servery Applu.

Dnes nejčtenější

.