Zavřít reklamu

Každý z nás vidí trošku jinak, což znamená, že každému z nás vyhovuje také jiná velikost písma. Zatímco starší lidé kvůli horšímu zraku upřednostňují větší písmo, tak mladší lidé s lepším zrakem si zase rádi nechají zobrazit více obsahu najednou. Pokud byste chtěli změnit velikost písma na iPhonu, iPadu či Apple Watch, tak se samozřejmě nejedná o nic složitého. Stačí, abyste přešli do Nastavení → Zobrazení a jas, kde už lze velikost písma změnit. Co se však týče uživatelů Maců a MacBooků, tak zde je postup lehce odlišný.

Jak na Macu změnit velikost písma a prvků

V případě, že jste někdy na Macu chtěli provést změnu velikosti písma, společně s dalšími prvky, které se na obrazovce nachází, tak jste dost možná nepřišli, jak toho můžete dosáhnout. Pokud byste totiž hledali postup, pomocí kterého můžete v celém systému macOS písmo změnit, stejně jako v iOS, iPadOS či watchOS, tak bohužel jednoduše neuspějete. Dobrou zprávou ale je, že možnost pro změnu velikosti písma a ostatních prvků na Macu doopravdy k dispozici je, jen se prezentuje trošku odlišně. Pokud vás to zajímá a chcete zjistit, jak na to, tak pokračujte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem Macu v levém horním rohu obrazovky klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Následně se zobrazí nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro správu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna lokalizujte a otevřete sekci s názvem Monitory.
  • Pokud máte připojeno více monitorů, tak nyní dole klepněte na Nastavení monitorů…nalevo si vyberte ten, se kterým chcete pracovat.
  • Dále je nutné, abyste u možnosti Rozlišení aktivovali možnost Přizpůsobené.
  • Nakonec už jen stačí, abyste si klepnutím vybrali jednu ze čtyř velikostí.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu změnit velikost písma a ostatních prvků, které se zobrazují. To se může hodit v hned několika situacích, například pokud využíváte monitor s extra velkým rozlišením (například 5K) a jsou pro vás veškeré texty, popisky a prvky jednoduše malé, popřípadě třeba tehdy, kdy sedíte od monitoru relativně daleko a ve výchozím nastavení opět dobře nevidíte. Naopak zmenšení písma a prvků můžete provést tehdy, kdy sedíte hodně blízko displeje a máte dobrý zrak. I přesto, že by se mohlo zdát, že výše uvedeným postupem měníte rozlišení, tak tomu tak není – to zůstává stále stejné, pouze se přizpůsobuje velikost. Je nutné zmínit, že pokud používáte externí monitor, tak ten nemusí stejnou změnu velikosti písma a prvků disponovat. Často tyto monitory nabízí už pouze právoplatnou změnu rozlišení, což nemusí být chtěné.

Dnes nejčtenější

.