Zavřít reklamu

Poslední zhruba rok si doslova hraju s jednou vychytávkou, která mě ani po tak dlouhé době nepřestává bavit, což je zajímavé především z toho důvodu, že se jedná o mikrofon. Když jsme s Jirkou začali nahrávat podcasty, pořídili jsme si na to řešení od společnosti RODE a zatímco samotnou recenzi RODE Wireless GO II si můžete přečíst přímo zde, já bych vám nyní ukázal pár tipů na to, jak můžete využít bezdrátový mikrofon a možná se vám některý z nich bude hodit. Pokud se vám nechce číst samotnou recenzi, pak je důležité zmínit, že v sadě dostanete dva mikorofony a synchronizační „krabičku“, která umí mimi jiné obě nahrávky navzájem propojit do jednoho záznamu.

Nahrejte si celodenní zvuky přírody

Jednou z nejzajímavějších možností využití je nahrát si zvuky přírody. Znáte ta nekonečná uklidňující videa na YouTube, která slouží k tomu, abyste usnuli během pár vteřin? Tak přesně takové si můžete udělat sami a to tak, že zkrátka někde necháte mikrofon přes noc nebo klidně přes den. Ideální je například pláž nebo les. Díky kapacitě jak paměti, tak baterie si s tím mikrofon hravě poradil a zvuk moře stojí za to. Můžete jej dát na YouTube jako relaxační zvuk nebo si jej sami pouštět například před usnutím. To stejné jsem nahrál i když byla v přístavu bouřka nebo když jsme byli na podzim v Tyrolsku a v lese foukal jemný vánek a padalo listí. Vyzkoušejte si tedy z dovolené dovézt její zvuky, které si můžete pouštět například při práci nebo před spaním.

Rode Wireless GO II

Používejte jej jako klopový mikrofon u videí

Natáčíte na YouTube videa a hledáte mikrofon, kterému nedojde ani kapacita a ani baterie dříve než vám? Pak je Wireless GO II ideálním parťákem. Díky klipsně, kterou na obou mikrofonech v setu najdete, jej můžete snadno připnout na oblečení a díky velikosti a váze, která není o moc větší než u klasických klopových mikrofonů, jej můžete používat pro záznam zvuku například při rozhovorech nebo komentovaných ukázkách. Pokud sledujete nějaké YouTubery, pak vám v poslední době neuniklo, že většina z nich používá právě Wireless GO II a to díky extrémně jednoduchému používání, až 7 hodinové výdrži baterie a velké kapacitě paměti, která je výrazně větší, než je kapacita baterie.

Nahrávání podcastů na dálku

Pokud řešíte stejný problém, jaký jsem řešil já s Jirkou u našich podcastů, tedy jak nahrávat na dvou různých místech a mít z obou stejnou kvalitu zvuku, pak je RODE Wireless GO II ideálním řešením. Stačí, abyste si každý nechali jeden mikrofon a pak jen stisknutím jednoho tlačítka zahájíte nahrávání. Samozřejmě je pak nutné provést synchronizaci nahrávek ručně, protože synchronizační box na dálku nefunguje, ovšem nahrávky mají stejnou kvalitu a tím, že mají stjenou frekvenci a formát, je vytvoření konečného souboru velmi jednoduché.

Natáčení rozhovorů

Pokud chcete nahrát nějaký rozhovor, pak je set dvou mikrofonů a synchronizačního boxu tím ideálním pro vás. Stačí si jeden mikrofon nechat u sebe, druhý dát hostovi a oba jednoduše zapnout. Mikrofony se synchronizují se stejně velkým boxem jako jsou ony sami a na jeho displeji okamžitě vidíte, že vše funguej jak má. Vidíte stav kapacity paměti, baterie, připojení a frekvenci. Následně už jen stačí spustit nahrávání a synchronizační box obě nahrávky spojí do jedné stopy a automaticky vyrovná jejich hlasitost. Pokud se vám tedy nechce nic stříhat a nastavovat, máte na konci nahrávání nahrávku, kterou můžete okamžitě pustit do světa. V mikrofonech však taktéž máte k dispozici jeden i druhý záznam a tak si s nimi můžete pohrát v postprodukci manuálně.

Zajímavá místa, odkud můžete nahrávat

Díky malé konstrukci, odolnému tělu a krytí samotného mikrofonu pomocí chlupatého nástavce, který odfiltruje vítr a další ruchy, se mikrofony hodí například pro nahrávání testů vozidel. Zatímco jeden dáte pomocí držáku na GoPro k výfuku, druhý si necháte připnutý na oděvu a můžete tak komentovat zvuk přímo během jízdy. Navíc díky tomu, že se oba zvuky synchronizují do již zmíněné jedné stopy, můžete například zvuk z výfuku jemně ztlumit ještě před synchronizací a mít tak ke svému mluvenému slovu projev samotného vozu. To stejné je samozřejmě možné udělat u spousty dalších věcí, kde chcete zachytit jak zvuk, tak i váš mluvený projev. Navíc synchronizace obou mikrofonů je dostupná až na 200 metrů, takže prostoru se vzdálit máte opravdu spoustu.

RODE Wireless GO II si můžete zakoupit přímo zde.

Dnes nejčtenější

.