Zavřít reklamu

Na letošním veletrhu CES, ostatně jako každý rok, můžeme vidět skvělou prezentaci nových produktů a technologií. Ke slovu se dostala taktéž společnost Sony, která řekla více informací k novince v podobě PlayStation VR2. Nutno říct, že ohlášení nové generace virtuální reality od Sony bylo jisté. V posledních týdnech a měsících se též šířily všemožné spekulace, které byly z většiny naplněny. Pojďme se tedy na novinku podívat.

Hardware

Základem je samozřejmě daleko lepší obraz. Konkrétně se rozlišení zvyšuje na čtyřnásobek díky OLED panelu s rozlišením 2000 x 2040 pixelů před každým okem (jsou tedy dva). Samozřejmostí je také podpora HDR a frekvence až 120 Hz. Na první pohled se vám bude taktéž zdát, že je obraz větší. Zorné pole se totiž rozšířilo na 110°. První generace nabídla 100°. Novinkou je rovněž nastavitelná vzdálenost čoček (IPD). Kvalita obrazu by měla být díky výkonu PS5 skvělá. Naprostá plynulost 4K ve 120 Hz však samozřejmostí není. Sony tedy využije foveated rendering, která spočívá v použití sledování senzorů očí. V plné kvalitě bude vykreslena pouze ta část obrazu, na kterou se hráč v onen moment dívá. Zbytek bude o něco „ošizen“.

Vítanou novinkou je taktéž haptická odezva, která hráče ještě více vtáhne do hry. Ta bude přítomna na ovladačích i brýlích samotných. Na prezentaci bylo uvedeno, že hráč například ucítí zvýšený tep jeho postavy, pokud tomu okolnosti budou nasvědčovat. Stejně se bude dít u závodních her při sešlápnutí plynu. Brýle disponují integrovaným mikrofonem a sluchátky podporující zvuk Tempest 3D. Ke konzoli PS5 je připojíte klasicky skrze USB-C. Brýle se v prostoru zorientují díky akcelerometru, gyroskopu a čtyřem kamerám.

Cena a dostupnost

Ačkoliv specifikace znějí parádně, o produktu jako takovém máme v souhrnu jen málo informací. Nevíme vůbec nic o designu, dostupnosti a ani ceně. Těžko tedy v současné době odhadovat. Problémem u VR je nedostatek kvalitních titulů. Sony se ale v tomto směru vytáhlo a první hrou dostupnou výhradně pro PSVR2 má být Horizon Call of the Mountain, což může skutečně leckoho nalákat. Ve výše umístěné galerii můžete vidět záběry ze hry.

PS VR2 bude možné předobjednat na Alze

Dnes nejčtenější

.