Zavřít reklamu

Závěr roku spolu s vánočními svátky je ideální příležitostí pro to, abychom si udělali pořádek nejen u nás doma, ale také v našich Apple zařízeních. Spousta uživatelů se totiž v průběhu roku z různých důvodů nedostane k vnitřní údržbě svých jablečných smartphonů. Proč se do ní tedy nepustit rovnou v rámci vánočního úklidu?

Promazání aplikací

Prvním krokem, který řada uživatelů podniká v rámci vnitřního úklidu svého iPhonu, je mazání nepotřebných aplikací. To lze provést hned několika různými způsoby. Tím prvním je dlouhý stisk ikonky aplikace na ploše iPhonu a následné klepnutí na Odstranit aplikaci. Můžete také zamířit do Knihovny aplikací, provést gesto krátkého potažení prstem po displeji směrem dolů a procházet abecedně seřazené aplikace. U těch, které chcete smazat, opět dlouze stiskněte ikonku a klepněte na Smazat aplikaci.

Zkontrolujte připojení

V průběhu používání iPhonu k němu někteří uživatelé připojí celou řadu různého Bluetooth příslušenství, ale některé kousky časem přestane používat. Tyto nepoužívané Bluetooth profily mohou ale do jisté míry zpomalovat chod vašeho iPhonu, a je tedy dobré je vždy jednou za čas zkontrolovat a promazat. Pro kontrolu Bluetooth profilů na vašem iPhonu spusťte Nastavení -> Bluetooth. Zde pak stačí u vybraných profilů klepnout na ⓘ a zvolit Ignorovat.

Pročistěte fotogalerii

U spousty uživatelů patří fotogalerie iPhonu k položkám, které zabírají nejvíce místa. V průběhu roku se snad v galerii každého iPhonu nahromadí postupně nejrůznější omylem vyfocené snímky, nepovedené fotografie i videa, sekvence, nebo nepotřebné snímky obrazovky. S koncem roku je nejvyšší čas věnovat fotogalerii na iPhonu o něco více pozornosti a zbavit se veškerého nepotřebného obsahu. Mezi nejjednodušší postupy patří spuštění nativních Fotek, kde ve spodní části displeje klepnete na Alba. Poté stačí už jen procházet jednotlivé kategorie a mazat nepotřebný obsah.

Zkontrolujte zprávy a kontakty

Dalšími místy, kde se v průběhu času ukládají mnohdy zbytečná data navíc, jsou komunikační aplikace – ať už se jedná o WhatsApp, Telegram, nativní Zprávy nebo třeba e-mailové klienty. V jednotlivých aplikacích tedy promažte zprávy, o kterých víte, že už je nepotřebujete a nemáte v plánu se k nim vracet. Proces mazání se aplikaci od aplikace liší, obvykle ale spočívá v dlouhém stisku vybrané zprávy a klepnutí na Smazat. Zamiřte také do Nastavení -> Obecné -> Úložiště: iPhone. Zde klepněte na Zprávy a zkontrolujte sekce Fotky a Videa, kde promažete nepotřebný obsah. Dalším krokem v úklidu iPhonu je promazání kontaktů. Spusťte Telefon, ve spodní části displeje klepněte na Kontakty a klepněte na kontakt, který chcete vymazat. Vpravo nahoře zvolte Upravit, a poté stačí jen zajet až zcela dolů a klepnout na Smazat kontakt. Pokud používáte Připomínky, Poznámky a další podobné aplikace, věnujte pozornost i jim a promažte nepotřebné záznamy – váš iPhone vám poděkuje.

Dnes nejčtenější

.