Zavřít reklamu

Poslech podcastů se těší v posledních letech velké popularitě, která navíc neustále narůstá. Pravdou však je, že minimálně na iPhonech je mnozí konzumují mnohem raději přes aplikace třetích stran než přes nativní Podcasty a to zejména kvůli jejich neintuitivnímu a nemodernímu designu spolu s omezenými možnostmi. Pokud si však myslíte, že za tyto věci je Apple právem odměněn špatným hodnocení Podcastů v App Store, jste na omylu – tedy alespoň nyní. 

Ještě zhruba před měsícem měla aplikace Podcasty v App Store hodnocení pouze 1,8 hvězdiček z 5 možných (nejlepších). Po vydání iOS 15.1 však začal Apple opět rozesílat v Podcastech notifikaci se žádostí o ohodnocení aplikace a byť v ní neudělal de facto nic, co by jí výrazně zlepšilo, vystřelilo její hodnocení na 4,7 hvězdiček. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, je přitom relativně jednoduchá. Z textových recenzí je totiž evidentní, že si uživatelé mnohdy myslí, že se pobídka k hodnocení vztahuje ke konkrétním podcastovým seriálům a jelikož se jim ty líbí, hodnotí je kladně. Namísto jich však hodnotí mylně aplikaci, což jí zvyšuje skóre hvězdiček v App Store. 

Ačkoliv Apple podle vývojářů neporušuje žádné z pravidel App Store, notifikaci zřejmě uvolňuje záměrně tak, aby vypadala, že se váže právě k pořadům a nikoliv aplikaci. Ve výsledku se tak jedná o tak trochu neférové počínání, které pošlapává konkurenci a které hlavně zhoršuje přehlednost App Store, ve kterém se mnozí uživatelé orientovali při stahování aplikací mnohdy právě podle jejich recenzí. Bude proto velmi zajímavé, jak se Apple k celé záležitosti postaví a zda se nakonec nerozhodne hodnocení svých Podcastů přeci jen upravit. 

Dnes nejčtenější

.