Zavřít reklamu

Pokud se vám podaří zničit iPhone či jiné zařízení od Applu, tak jej můžete odnést na opravu do autorizovaného servisu, popřípadě se můžete pustit do vlastnoruční opravy. Obě dvě tyto možnosti samozřejmě mají své klady a zápory. U autorizovaného servisu máte prakticky stoprocentní jistotu toho, že se problém nějakým způsobem vyřeší, na druhou stranu ale zaplatíte větší obnos. Domácí oprava pak vyjde levněji, pokud ale nejste zkušení, tak můžete zařízení velice jednoduše poškodit. Níže se společně podíváme na 5 věcí, které vám mohou pomoci při opravování iPhonu.

Baterie jako první

Jakmile se dostanete do útrob zařízení, tak na vás „vykoukne“ základní deska, společně s baterií, ochrannými kryty a šroubky. Pro začátečníka může být první zorientování relativně složité, každopádně pokud máte po ruce nějakou příručku či video, tak se celý postup stává jednodušším. Všeobecně byste si opravu měli prvně nastudovat, než se do ní pustíte. Ať už se však vrhnete do opravování jakéhokoliv dílu, tak myslete na to, že jako první je pokaždé nutné odpojit baterii. Pokud byste baterii nechali připojenou a například chtěli vyměnit displej, tak se může stát, že se displej poškodí. Po otevření iPhonu je váš úkol tedy jediný – odpojit baterii.

připojení baterie iPhone 8

Využívejte správné šroubováky

Vzhledem k tomu, že čas od času nějakou tu opravu iPhonu či jiného jablečného zařízení provedu, tak mohu mluvit z vlastní zkušenosti. Bohužel se v poslední době setkávám s tím, že domácí opravy „ve velkém“ v dnešní době provádí už kdekdo. Celý postup pro výměnu baterie či třeba displeje rozhodně není složitý. Je ale složité vše udělat profesionálně a tak, aby kdokoliv jiný při opětovném rozebrání iPhonu nic nepoznal. Často se tedy setkávám například s tím, že jsou některé šroubky zaměněné, v určitých případech dokonce volně lítají v těle iPhonu. Vůbec největším průšvihem ale je, pokud se někdo pokouší odtáhnout šroubek nesprávným šroubovákem. V takovém případě může dojít k tomu, že se hlavička šroubku strhne a další opravář následně není schopný klasickým způsobem šroubek odtáhnout. Následuje nespočet nadávek a ztracených nervů, společně s časem. Vždy tedy využívejte pro opravy správné šroubováky a nesnažte se některé šroubky odtáhnout jiným šroubovákem.

iFixit Pro Tech Toolkit koupíte zde

 

Speciální nářadí dokáže výrazně pomoci

Mezi základní nářadí pro opravu iPhonů patří samozřejmě šroubováky, společně s přísavkami a pinzetami. V současné době už je ale k dispozici také nespočet speciálního nářadí, s pomocí kterého si můžete opravu výrazně usnadnit. Jedná se například o držáky, které můžete využít k přidržení displeje po jeho odklopení. Zmínit dále můžeme antistatický náramek, s pomocí kterého si můžete být jistí tím, že statickou elektřinou nepoškodíte žádný díl. Dalším skvělým pomocníkem je bezesporu isopropylalkohol, který lze využít tehdy, pokud se vám při výměně baterie roztrhne „magické“ lepení, které baterii drží na těle iPhonu. V neposlední řadě se vám mohou hodit malé svorky, které využijete například tehdy, pokud potřebujete něco zalepit a přidržet. Namísto svorek lze často využít i klasické gumičky.

Zprávy o baterii a displeji

Na začátku tohoto článku jsem uvedl, že jak oprava v autorizovaném servisu, tak domácí oprava mají své klady a zápory. Mezi další ze záporů domácí opravy platí to, že se vám v každém případě po výměně baterie či displeje zobrazí otravná zpráva, která informuje o tom, že byl využitý neoriginální díl. Tato zpráva se každopádně zobrazí i tehdy, pokud originální díl využijete. Součástí baterie a displeje je totiž speciální čip, ve kterém jsou uložená jedinečná sériová čísla dílů. Právě tato čísla jsou spárovaná se základní deskou vašeho iPhonu. To znamená, že pokud k iPhonu připojíte jakýkoliv jiný náhradní díl s jiným sériovým číslem, tak se zobrazí zmíněná zpráva, u baterie se navíc nezobrazí kondice. Tyto zprávy se zobrazují na každém iPhonu XS a novějším. Prvně se zprávy zobrazují na uzamčené obrazovce, odkud se následně přesunou do horní části nastavení. Nakonec se po několika dnech usadí v informacích o zařízení.

Vyvarujte se poškození Touch ID a Face ID

Čas od času se může stát, že se vám při opravování iPhonu podaří poškodit nějaký díl. O to větší je pravděpodobnost tehdy, pokud ještě nemáte dostatek zkušeností. Ve většině případech se ale nemusíte strachovat, jelikož stačí objednat nový díl, který vyměníte, a zařízení bude opětovně fungovat. Extrémní pozor byste si však měli dávat při práci s Touch ID či Face ID. Pokud se vám podaří jakkoliv tuto součást iPhonu poškodit, tak už se vám ji nepodaří nikdy zprovoznit. Každé Touch ID a Face ID je napevno spárováno se základní deskou a oproti baterie či displeje po výměně přestane kompletně fungovat.

Dnes nejčtenější

.