Zavřít reklamu

Sledujete-li pravidelně náš magazín, tak už jste si nejspíše všimli, že se v poslední době věnujeme především novému operačnímu systému macOS Monterey. A není divu, jelikož tento systém disponuje nespočtem novinek, které rozhodně stojí za to. Pokud tedy chcete zmíněný systém pro jablečné počítače ovládnout na maximum, tak rozhodně náš magazín čtěte i nadále. V tomto článku se společně podíváme na 5 tipů a triků v oznámeních z macOS Monterey, které byste měli znát.

Nový vzhled

Ihned, jakmile vám v macOS Monterey přijde první oznámení, tak budete schopni oproti minulým verzím macOS pozorovat rozdíly. Design oznámení je v macOS Monterey pozměněný, konkrétně je zase o něco modernější a jednodušší. Primárně se ale v tomto novém vzhledu zobrazují větší ikony aplikací, což je pro identifikaci ideální. A pokud vám přijde oznámení například z aplikace Zprávy, tak se namísto ikony této aplikace zobrazí fotka uživatele, který vám píše. Díky tomu ihned zjistíte, od koho příchozí zpráva je. Ikona aplikace, ze které oznámení pochází, se v tomto případě zmenší a přesune níže.

oznameni_macos_monterey_2

Doporučené ztišení

V rámci nativní aplikace Zprávy můžete kromě klasických konverzací využít také konverzace skupinové. V těchto konverzacích se nachází několik uživatelů, kteří mezi sebou mohou komunikovat. V rámci skupinových konverzací se hodí využívat zmínky, společně s přímými odpověďmi. U skupinových konverzací se každopádně často stává, že se strhne nějaká debata, a poté vám začne chodit nespočet oznámení, která tak maximálně ruší. Oznámení v macOS Monterey dokáží tato otravná oznámení rozpoznat a doporučí vám jejich ztišení, což se může hodit.

 

Neodkladná oznámení

Součástí prakticky všech nejnovějších operačních systémů od Applu je nová funkce Soustředění. Ta kompletně nahrazuje původní režim Nerušit a přichází s novými možnostmi. V Soustředění si vytvoříte několik různých režimů a následně si u každého zvlášť můžete zvolit, které aplikace vám budou moci odesílat oznámení, popřípadě které kontakty vám budou moci zavolat – a mnoho dalšího. Se Soustředěním každopádně přichází také Neodkladná oznámení, která si můžete u vybraných aplikací nastavit. Aplikace, u kterých Neodkladná oznámení aktivujete, vám budou moci oznámení odesílat kdykoliv a ihned, i skrze aktivní režim Soustředění. Pro zapnutí této možnosti přejděte do  -> Předvolby systému -> Oznámení a soustředění, kde vlevo najděte podporovanou aplikaci, klepněte na ni, a poté zaškrtněte možnost Povolit neodkladná oznámení.

Ztišení oznámení

Na jedné z předchozích stránek jsme si řekli, že oznámení v macOS Monterey dokáží rozpoznat notifikace, které vás mohou potenciálně obtěžovat, a nabídnout vám jejich ztišení. Tato možnost ztišení je ale samozřejmě k dispozici u jakýchkoliv jiných oznámení. Pokud se rozhodnete oznámení z nějaké aplikace ztišit, tak si můžete vybrat ztišení na hodinu, do konce dne, anebo úplné vypnutí. Chcete-li oznámení z nějaké aplikace vypnout, tak se přesuňte do oznamovacího centra, a poté na notifikaci z konkrétní aplikace klepněte pravým tlačítkem. Následně už si jen stačí dle potřeby vybrat Na hodinu vypnout, Pro dnešek vypnout nebo Vypnout. Veškerá oznámení pak můžete spravovat v  -> Předvolby systému -> Oznámení a soustředění.

Soustředění

Oznámení lze celkově v nových systémech výrazně spravovat prostřednictvím již zmíněného Soustředění. Díky Soustředění si můžete v macOS Monterey, iOS a iPadOS 15 a watchOS 8 vytvořit režimy, ve kterých si můžete individuálně nastavit, ze kterých aplikací vám budou moci oznámení chodit, popřípadě které kontakty vám budou moci zavolat nebo napsat zprávu. Nastavit si u každého režimu můžete povolená volání i opakované hovory, společně s možností zobrazení stavu soustředění v nativní aplikaci Zprávy, což se rozhodně hodí. Soustředění je tedy s oznámeními nejen v macOS Monterey silně spjato, a pokud byste si chtěli zobrazit další tipy ze Soustředění, stačí klepnout na článek níže.

Dnes nejčtenější

.