Zavřít reklamu

Když Apple v úterý světu představil novou generaci iPadu mini poháněnou čipsetem A15 Bionic, nejednoho jablíčkáře tím naprosto nadchnul. Nasazení tohoto čipsetu totiž jinými slovy znamenalo, že by měl být nový mini stejně výkonný jako iPhone 13, protože disponuje i stejným množstvím RAM paměti – konkrétně 4 GB. Jak však nyní ukazují první benchmarkové testy malého iPadu, tak úplně to není pravda. Kalifornský gigant se totiž rozhodl procesor v něm podtaktovat. 

Výsledkem podtaktování čipu je to, že neběží na 3,2GHz jako je tomu u iPhonů 13 (Pro), ale “jen” na 2,93GHz, což pro něj znamená, že v benchmarkových testech dosahuje na 1595 bodů na jedno jádro a 4540 bodů na více jader, zatímco iPhony zvládají průměrně 1730 bodů na jedno jádro a 4660 bodů na více jader. Podtaktování se tedy neprojevilo naštěstí nikterak výrazně, avšak viditelné je, což je celkem škoda. U takto výkonného čipu by totiž bylo samozřejmě ideální využít jeho potenciál na maximum. 

I přes podtaktování procesoru se nicméně za výkonnostního nazdárka nový iPad mini označit nedá. Oproti své předešlé generaci si totiž výkonnostně polepšil až o 80 %, což z něj dělá nejen suverénně nejlepší iPad mini všech dob, ale zároveň i nejvýkonnější malý tablet současnosti, který navíc jen stěží v brzké době něco překoná. Kromě výkonu dokáže novinka zaujmout i velmi povedeným designem, podporou 5G, kvalitní fotosoustavou či líbivými barvami. Jaká je novinka v reálu nicméně ukáže nejdřív příští týden a první výstupy recenzentů. 

Dnes nejčtenější

.