Zavřít reklamu

Představení nových operačních systémů – iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 – jsme se dočkali již před měsícem a několika dny k tomu. Nutno podotknout, že za tu dobu se toho událo opravdu dost. Ihned po skončení úvodní prezentace na letošní konferenci WWDC došlo tradičně k uvolnění prvních vývojářských beta verzí všech systémů, za několik týdnů pak Apple vydal i beta verze veřejné. Aktuálně už ale můžeme pracovat se třetími vývojářskými beta verzemi, ve kterých jsou nové funkce ještě lepší a propracovanější. V tomto článku se podíváme na další z novinek, které přibudou v iOS 15 (a také iPadOS 15).

iOS 15: Jak využívat táhni a pusť u nových snímků obrazovky

Pokud na vašem Apple zařízení vytvoříte snímek obrazovky, tak se ve spodním rohu objeví miniatura. Na iPhonu lze tuto miniaturu rozkliknout a provést anotace, popřípadě snímek urychleně sdílet. Na Macu je pak možné to samé, kromě toho lze ale využít také táhni a pusť. V praxi to znamená, že můžete miniaturu snímku obrazovky vzít a přesunout ji například do konverzace v aplikaci Zprávy, čímž dojde k okamžitému vložení. Právě tato funkce v iOS chyběla, až doposud. S příchodem iOS 15 tak budeme schopni se snímky obrazovky stylem táhni a pusť pracovat, a to následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem iPhonu s nainstalovaným iOS 15 vytvořili snímek obrazovky:
    • iPhone s Touch ID: stiskněte zároveň boční tlačítko a tlačítko plochy;
    • iPhone s Face ID: stiskněte zároveň boční tlačítko a tlačítko pro zvýšení hlasitosti.
  • Jakmile se snímek obrazovky vytvoří, tak můžete v levém dolním rohu vidět jeho miniaturu.
  • Následně na této miniatuře celou dobu podržte prst, a i poté, jakmile dojde ke zmizení ohraničení.
  • Po zmizení ohraničení už můžete se snímkem obrazovky začít různě pohybovat.
  • S drženým snímkem obrazovky pak prstem druhé ruky otevřete aplikaci, ve které chcete snímek sdílet.
  • Pak už jen stačí, abyste snímek obrazovky jednoduše přesunuli tam, kde jej chcete sdílet.

Výše uvedeným způsobem lze tedy v iOS 15 (a iPadOS 15) používat funkci táhni a pusť u snímků obrazovky. Prozatím je ale nutné zmínit, že lze tuto funkci aktuálně využít pouze u nativních aplikací – jedná se například o Zprávy, Poznámky či Mail. Zároveň byste měli vědět, že pokud pomocí táhni a pusť snímek obrazovky přesunete do nějaké aplikace, tak i přesto dojde k uložení jeho kopie do aplikace Fotky, čímž dojde k jakési „duplikaci“ – v macOS se tohle neděje. Z mého osobního pohledu je funkce táhni a pusť u snímků obrazovky skvělá a doufám, že dojde ještě k dalším vylepšením, a že je budeme moci sdílet také v aplikacích třetí strany.

Dnes nejčtenější

.