Zavřít reklamu

Kvalita vody na koupalištích, rybnících či v jezerech by měla zajímat každého z vás – tedy samozřejmě pokud vám záleží na tom, abyste neměli nějaké zdravotní problémy. Vzhledem k tomu, že se v poslední době veškerá koronavirová opatření rozvolňují, a zároveň je léto v plném proudu, tak lidé z celé republiky hledají místo, kde se mohou osvěžit ve studené vodě. Jenže ona není voda jako voda a v určitých místech může být nevhodná ke koupání. V tomto článku se společně podíváme na způsoby, pomocí kterých můžete zjistit, jaká je kvalita vody ve vybraných koupalištích, rybnících či jezerech.

Koupací vody

Jestliže hledáte ověřený zdroj, který vám prozradí informace o kvalitě vody, tak byste měli určitě využít Koupací vody. Jedná se o oficiální stránku od Ministerstva zdravotnictví a najdete zde vše potřebné. Jakmile se na webové stránky Koupací vody přesunete, tak se vám zobrazí mapa České republiky, společně s různými smajlíky. Někteří jsou usměvaví, jiní neutrální a ostatní zase zamračení, navíc k tomu se může lišit také jejich barva. Tito smajlíci jednoduchou formou označují, jaká je kvalita vody na určitém místě. Stačí si tedy na mapě najít vybrané místo, popřípadě využít vyhledávání, a poté klepnout na konkrétního smajlíka u vodní nádrže, rybníku či třeba jezera. Poté se vám v pravé části obrazovky objeví název jezera, společně s datem poslední kontroly a stavem vody. Kromě toho si můžete zobrazit provozovatele, fotografie a historii kvality vody, společně s grafem.

koupací vody

Nejlepší kvalitu vody určuje usměvavý smajlík s modrým pozadím, o něco horší, ale stále snesitelnou kvalitu, určuje usměvavý smajlík se zeleným pozadím. Jestliže je smajlík neutrální a má oranžové pozadí, tak došlo ke zhoršení kvality vody, zamračený smajlík s červeným pozadím pak určuje vodu nevhodnou ke koupaní. Posledním smajlíkem, který se může zobrazit, je zamračený s černým pozadím, který říká, že je voda nebezpečná ke koupání, a že je na konkrétním místě vyhlášený zákaz koupání. Kontroly kvality vody jsou prováděny Krajskými hygienickými stanicemi nebo provozovateli koupališť, a to minimálně jedenkrát měsíčně.

Na stránky Koupací vody se přesunete zde

Swimplaces

Pokud byste se chtěli dozvědět o nějakém novém místě, ve kterém se můžete koupat, tak se vám bude zajisté hodit bezplatná aplikace Swimplaces (dříve KdeSeKoupat). V rámci této aplikace si totiž můžete zobrazit koupaliště, rybníky, jezery a vodní nádrže, ve kterých se můžete koupat. Jednotliví uživatelé mohou konkrétní místa komentovat a hodnotit, takže se můžete dozvědět například informace o kvalitě vody a mnoho dalších poznatků. Swimplaces se zaměřuje převážně na koupání na netradičních místech jako jsou lomy, pískovny, rybníky a další přírodní lokace. Samozřejmě ale nechybí ani klasické plavecké bazény, koupaliště či aquaparky. Jednotlivá místa si v aplikaci můžete filtrovat, popřípadě si můžete zobrazit kompletní mapu, kde si vybrané místo najdete ručně. Swimplaces tedy využijí všichni z vás, kteří koupání milují.

Swimplaces stáhnete zde

Krajské hygienické stanice

Již v rámci popisu webové aplikace Koupací vody jsem se jednou zmínil o Krajských hygienických stanicích. Právě tyto stanice poskytují aplikaci Koupací vody veškeré potřebné informace o kvalitě vody, které se poté přenesou přímo do mapy tak, aby bylo pro uživatele jednodušší najít konkrétní koupaliště, rybník, jezero či vodní nádrž. Jednotlivé Krajské hygienické stanice však poskytují jakési zprávy, ve kterých si můžete zobrazit informace o kvalitě vody v textové podobě, a to vždy pro jednotlivé kraje. Níže přikládám odkazy na jednotlivé hygienické stanice a informace o kvalitě vody v jednotlivých krajích.

KHS Jihomoravského kraje
KHS Jihočeského kraje
KHS Olomouckého kraje
KHS Vysočina
KHS Moravskoslezského kraje
KHS Libereckého kraje
KHS Pardubického kraje
KHS Zlínského kraje
KHS Plzeňského kraje
KHS Královehradeckého kraje
KHS Karlovarského kraje
KHS Ústeckého kraje
KHS Středočeského kraje
HS hlavního města Prahy

 

Dnes nejčtenější

.