Zavřít reklamu

Když se řekne Apple, tak si většina z vás nejspíše představí iPhone, popřípadě třeba iPad, iPod či iMac. U všech těchto produktů můžete s jistotou říci, že se jedná o produkty od Applu, jelikož jejich názvy začínají písmenem „i“. V poslední době jste si ale mohli všimnout toho, že se jablečná společnost snaží písmena „i“ spíše zbavit, než aby jej používala u nových produktů. Stačí se zamyslet například nad HomePodem, Apple Watch, AirPody či AirTagy. Jak si můžete všimnout, tak ani v jednom názvu těchto produktů se ikonické písmeno „i“ prostě a jednoduše nenachází.

ipgone zadní text

Někteří z vás se nyní nejspíše ptají, proč se cupertinský gigant rozhodl „svého“ písmena zbavit. Nutno podotknout, že se rozhodně nejedná o jen tak ledajaké a lehkomyslné přejmenování a vybírání jmen pro nové produkty. Existuje hned několik důvodů, kvůli kterým Apple nechce a často také nemůže písmeno „i“ v názvech svých produktů používat. Hlavní důvody jsou především právního, ekonomického a marketingového charakteru.

Kdy Apple začal používat písmeno „i“?

Vůbec poprvé se písmeno „i“ v názvu produktu od Applu objevilo společně s prvním iMacem, který byl představen v roce 1998. Nutno podotknout, že první iMac s označením G3 se jednak stal obrovským hitem, a jednak svým způsobem zachránil Apple od kompletního krachu. Jen taková malá zajímavost – původně se měl iMac jmenovat MacMan, tento název pocházel z hlavy samotného otce Applu, Steva Jobse. Proč se ale jablečná společnost v té době rozhodla právě pro písmeno „i“? Důvod je relativně jednoduchý – samotný Apple uvedl, že písmeno „i“ označuje „internet“, který byl v roce 1998 stále ještě poněkud nový. Apple tak využitím písmena „i“ docílil toho, že si lidé jeho produkty spojovali právě s internetem. Kromě toho má pak „i“ označovat také „individuální“, „informativní“ a „inspirující“. Díky obrovskému úspěchu iMacu se Apple rozhodl písmeno „i“ využívat také v názvech svých dalších produktů, například u iPodu, iPhonu či iPadu. I tato zařízení byla, a i nadále jsou, velmi úspěšná.

Proč Apple přestal používat písmeno „i“?

Samotný Apple nikdy neuvedl, z jakého důvodu se rozhodl písmena „i“ v názvech svých nových produktů zbavit – jak už jsme ale zmínili v úvodu, tak důvodů je patrných hned několik. Hned na začátek můžeme zmínit právní problémy – stačí se podívat na Apple Watch. Ty nemohly být pojmenovány jakožto iWatch z toho důvodu, že byl tento název již patentován, a to dokonce třikrát, konkrétně v USA, Evropě i Číně. Apple v tomto případě mohl risknout využití názvu iWatch a zaplatit tak miliony dolarů na pokutách za porušení patentu, anebo se mohl rozhodnout pro využití jiného názvu. A jak víte, tak si jablečná společnost zvolila druhou cestu, byť tedy u prvního iPhonu tomu tak nebylo. Vůbec první iPhone byl představen společností Cisco, a to jen pár dní před oficiálním představením iPhonu od Applu. Jablečná společnost se však rozhodla, že název měnit nebude, což vedlo k tomu, že musela společnosti Cisco vyplatit obrovskou hromadu peněz. Některé zdroje hovoří až o 50 milionech dolarů.

Podobné problémy pak přišly i s iPadem a iTV, která se tedy aktuálně jmenuje Apple TV. Druhým důvodem, proč se Apple rozhodl písmena „i“ zbavit je, že jej začalo využívat mnoho jiných společností, které z tohoto názvu profitovaly. Apple se samozřejmě písmeno „i“ v názvech svých produktů pokusil patentovat, bohužel však neúspěšně. Když tedy uživatel jako takový uvidí, že má nějaké zařízení na začátku svého názvu „i“, tak si může říci, že se automaticky jedná o produkt od Applu, což nemusí být pravda. Pokud se jedná o nějaký špatný a nekvalitní produkt, tak dotyčný jedinec může Apple úplně zavrhnout, což samozřejmě není ideální. Přesně proto začala jablečná společnost využívat v názvech slovo Apple, jelikož jedině tak mohou zákazníci zjistit, že se doopravdy jedná o jablečný produkt. Slovo Apple už má kalifornský gigant samozřejmě patentované, takže jej nemůže nikdo jiný využít.

Písmeno „i“ přestal Apple využívat i v softwaru

To, že se Apple rozhodl přestat používat písmeno „i“, se neprojevilo pouze na zařízeních jako takových, ale také na softwaru, potažmo v aplikacích. Ku příkladu, aplikaci iChat byla přejmenována na Messages (Zprávy), aplikace Photos (Fotky) pak nahradila iPhoto. V tomto případě se ale Apple pro odstranění „i“ rozhodl spíše kvůli tomu, že v těchto názvech nedávalo úplně smysl. Jak jsme si řekli, tak písmeno „i“ znamenalo především „internet“, takže nebyl důvod jej u všech aplikací využívat. Na druhou stranu nám ale zůstal například iCloud a iMessage, u kterých „i“ smysl dává, jelikož se jedná čistě o internetovou službu.

Apple není jediný

Když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že Apple rozhodně není jediný. Názvy svých produktů se rozhodli změnit také ostatní technologičtí giganti, například Google či Microsoft. Co se týče Googlu, tak ten přejmenoval svůj Android Market na Google Play, Android Pay byl poté přejmenován na Google Pay. V případě Microsoftu lze zase sledovat změny z Windows Store na Microsoft Store či z Windows Defender na Microsoft Defender. Díky těmto názvům mohou uživatelé ihned a bez přemýšlení zjistit, komu určitý produkt, služba či cokoliv jiného vlastně patří.

Jak to bude s „i“ v budoucnu?

Jestliže patříte mezi jedince, kterým se písmeno „i“ na začátku názvů jablečných produktů líbí, tak pro vás mám špatnou zprávu. S největší pravděpodobností se Apple k písmenu „i“ u svých nových produktů nevrátí. Namísto toho bude i nadále využívat slovíčko Apple. Rozhodně se ale nebojte toho, že by se z iPhonu stal Apple Phone či z iPadu Apple Pad. V tomto případě se totiž jedná o „zajeté“ názvy, které jen tak někdo nezamění. Kromě slova Apple bude jablečná společnost určitě i nadále využívat například slovo Air, kterým označuje prakticky veškerá zařízení, která fungují bezdrátově – například AirPody, AirTagy, AirPlay a další. S písmenem „i“ se tedy budeme muset nejspíše rozloučit, minimálně tedy u nových produktů, které Apple představí v budoucnu.

Dnes nejčtenější

.