Zavřít reklamu

Na území EU budou platit nové pořádky. Evropský parlament se dohodl se členskými státy na nových pravidlech ohledně povinného ručení. Pravidla budou nyní platit u rychlejších a těžších typů elektrických koloběžek a segwayů. Poškození se tak při újmě na zdraví či majetku způsobené těmito stroji dočkají finanční náhrady.

Většiny koloběžek a segwayů se povinnost platit povinné ručení nedotkne, jelikož evropští zákonodárci se zaměřili pouze na stroje, které by mohly svou hmotností a rychlostí nebezpečné. Povinné ručení budou muset platit vlastníci elektrických koloběžek a segwayů s rychlostí přes 25 km/h. Směrnice se bude ovšem vztahovat i na výše zmíněná zařízení s rychlostí přes 14 km/h, a to za situace, kdy jejich hmotnost převyšuje 25 kilogramů. Nutno ovšem říct, že se jedná o směrnici, která stanovuje členským státům nezbytné minimum. Může se tak klidně stát, že některé členské státy tuto povinnost udělí třeba i majitelům elektrokol či jiných podobných zařízení.

Na každý pád výše zmíněné znění směrnice musí ještě posvětit plénum Evropského parlamentu a Evropská rada. Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové budou mít členské státy na implementaci směrnice zhruba dva roky. Debatu rozvířila nedávná smrt mladé Italky v Paříži, kterou právě elektrická koloběžka srazila. Jak se k této chystané novince stavíte? Týká se vás?

Dnes nejčtenější

.