Zavřít reklamu

Necelé dva měsíce po původním oznámení iOS portu české adventurní legendy Samorost jsme se konečně dočkali. První díl série můžete ode dneška stahovat z App Storu, a to zcela zdarma. Samorost 1 tím doplňuje všechna svá novější pokračování. Sérii od brněnské Amanity si tak na iOS můžete zahrát v její kompletní podobě.

Národní herní klenot tak krásně zapadl do zmodernizovaného portfolia, které si Amanita na iOS zvládla vybudovat. Samorost 1 totiž nepřichází ve své původní podobě, ale s omlazeným vizuálem a upravenou hudbou. Do soundtracku hry dokonce přibylo několik zcela nových písní od dvorního skladatele studia Floexe. Nemusíte se tedy bát toho, že by roztomilému dobrodružství o pidižvíkovi, který se snaží předejít srážce dvou planetek, ubylo něco z jeho původního kouzla.

V jádru se stále jedná o klasickou point and click adventuru, kterou nad ostatní povyšuje zejména její kouzelné zpracování. Hádanky jsou většinou jednoduché a pokud jste někdy hráli jinou hru od Amanity, budete se cítit jako doma. Brněnští vývojáři zvládli na iOS kromě všech dílů Samorosta vydat i řadu dalších her, z nichž některé můžete najít jako součást předplatného Apple Arcade. K jejich nejnovější portu, který původně vznikl jako závěrečná práce Jakuba Dvorskeho, se však dostanete i bez něj, zdarma je totiž pro všechny.

Samorosta můžete zdarma stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.