Zavřít reklamu

Velmi zajímavá věc se před pár dny stala v Argentině. V ní žijicí Nicolas David Kuroña, 30letý webový designér z Buenos Aires, tam totiž dokázal koupit oficiální argentinskou doménu Google.com.ar a to zcela běžným postupem. Využít měl konkrétně výpadku služby, který právě doménu uvolnil.

Na nedostupnost stránek ho upozornily zprávy od přátel v chatovací službě WhatsApp. Když je pak zadal do vyhledávače, zjistil, že jsou skutečně off-line, a tak si je jednoduše koupil. Tahle sranda ho přitom vyšla jen na nějakých 62 Kč. Když zjistil, že argentinský Google skutečně nefunguje, navštívil web Network Information Center Argentina, který spravuje domény s koncovkou „.ar“. K jeho překvapení zde skutečně viděl, že je adresa doopravdy k dispozici, a tak ji samozřejmě koupil. Vyšla ho na 270 argentinských peso, v přepočtu tedy na nějakých cca 62 Kč.

Jak řekl pro BBC, nemyslel si, že půjde koupě po zadání jeho iniciálu jednoduše dokončit. Jenže k jeho překvapení šla. Rozhodně tak prý nečinil se žádnými zlými úmysl. V každém případě pár minut po samotné koupi, když navštívil argentinský web Googlu, tak už na něm, stejně jako všichni ostatní, našel jen své osobní údaje. Proto spěchal na sociální síť Twitter, kde chtěl zajistit informovanost potenciálních návštěvníků tamního Googlu. Za chvíli už měl na 10 tisíc sdílení (původní příspěvek je však již smazán). Google.com.ar nicméně již funguje tak, jak by jeho argentinští návštěvníci očekávali. Bohužel bez toho, aby někdo podal Nicolasovi jakékoli vysvětlení, jak se toto vlastně mohlo vůbec stát, nebo toho, aby mu někdo jeho zaplacené finance vrátil.

Aktualizace: V článku byl chybně uveden přepočet na mexické peso. Nyní je přepočet uveden už na to argentinské.

Dnes nejčtenější

.