Zavřít reklamu

Společnost Microsoft tento týden zahájila svou akci s názvem Microsoft Ignite. Na té se představila nová platforma jménem Microsoft Mesh. Jedná se o software pro smíšenou realitu, který má fungovat ve spolupráci s brýlemi HoloLens 2 a dalšími podobnými produkty tohoto typu. Microsoft Mesh má mimo jiné umožnit lepší spolupráci v prostředí smíšené reality – tedy kombinace AR/VR.

Zatímco o AR / VR zařízení od Applu se stále ještě jen spekuluje, společnost Microsoft již své úsilí v tomto směru vynakládá o poznání hmatatelněji. V propagačním videu můžeme vidět zajímavý a lákavý způsob, jakým by měla platforma Microsoft Mesh v reálu fungovat. Firma ve svém spotu vyzdvihuje zejména skvělé možnosti propojení, komunikace a spolupráce v řadě směrů od fyzioterapie přes obchod až po inženýrství nebo třeba astronautiku. “Budoucnost je tu. A může být kdekoliv,” zní jedna věta ze zmíněného reklamního spotu. Vynálezce HoloLens Alex Kipman v souvislosti s touto novinkou uvedl, že Mesh má umožnit každému sdílení virtuálních zážitků na zařízení všech možných typů. “Opravdu se můžete cítit, jako byste byli na stejném místě s člověkem, který vám sdílí daný obsah,” uvádí Kipman. Platforma Mesh bude umět vytvořit virtuální avatar každého z uživatelů, který bude časem možné teleportovat mezi zařízeními. Kipman se zmínil také o tom, že platformu bude možné využít také ve spolupráci s MS Teams. Verze platformy Mesh, která se dnes představila, zatím není určena pro běžné spotřebitelské užívání, má ale posloužit jako věrohodná ukázka toho, na co se uživatelé mohou v tomto směru již brzy těšit.

Zařízení pro virtuální či rozšířenou realitu by měla vydat i společnost Apple – některé zdroje uvádí, že by k tomu mohlo dojít dokonce ještě v průběhu tohoto roku. Tim Cook je podle svých vlastních slov přesvědčen o tom, že právě rozšířená realita má být “tou příští velkou věcí”.

Dnes nejčtenější

.