Zavřít reklamu

Apple s nedávným vydáním iOS 14.3 představil celou řadu nových funkcí. Mezi nimi se objevila i implementace zcela nového ProRAW formátu, v němž mohou majitelé iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max již nyní pořizovat fotografie. A právě na nový formát se ve své analýze podíval fotograf-cestovatel Austin Mann, dle nějž je ProRAW obrovským skokem vpřed pro fotografování s iPhone.

Mann ve své analýze porovnává ProRAW s dosavadním formátem HEIC, který mohli fotografové při focení s iPhonem používat už od vydání iOS verze 11. Zmiňuje přitom, že profesionální fotografové obecně upřednostňují focení v RAW formátu, neboť jim poskytuje více kontroly nad výslednou podobou obrazu. „Jelikož obsahuje více dat (větší spektrum barev, větší rozsah, více všeho), je s ním při vytváření fotografie možné docílit stanovené vize a s ProRAW teď máme podobný luxus rovnou integrovaný do nativní fotoaplikace na iPhonu,“ doplnil Mann vysvětlení, proč je mezi fotografy používání RAW tolik důležité.

Ve srovnání s HEIC pak zmiňuje zásadní rozdíl, a to ten, že zatímco HEIC je limitován 8bitovou hloubkou a tedy nabízí pouze 256 různých odstínů červené, zelené a modré (RGB), ProRAW se svou 12bitovou hloubkou zachycuje 4096 odstínů RGB spektra. Fotografování s ProRAW tak umožňuje mnohem lépe zachytit jakékoli barvy i přechody mezi nimi, jak ostatně ukazují fotografie, které můžete vidět níže v galerii.

Fotograf ovšem zmiňuje, že používání ProRAW nemusí být úplně pro všechny. „Nejvíce se nový formát projevuje v extrémních sceneriích, kde obecné algoritmy nemohou odvést veškerou práci. Hlavně se jedná o kompozice v interiéru s různými světelnými podmínkami, v extrémně nízkém světle (např. při fotografování hvězd) nebo o fotografování s velmi vysokým dynamickým rozsahem,“ zmiňuje Mann, při kterých situacích se použití ProRAW hodí nejvíce. Nakonec každopádně přiznává, že hlavní výhodou ProRAW je ve finále fakt, že se díky němu nyní může na svůj iPhone 12 Pro spoléhat ve v podstatě jakýchkoli světelných podmínkách.

Dnes nejčtenější

.