Zavřít reklamu

Pokud náš magazín sledujete pravidelně, tak vám zajisté neunikly informace o představení iOS 14. Tento operační systém byl sice představen již několik měsíců nazpátek, avšak pouze ve vývojářských a beta verzích. V rámci včerejšího Apple Eventu jsme se však dozvěděli, že má Apple v plánu iOS 14 společně s dalšími systémy pro veřejnost vypustit již dnes, konkrétně v 19:00. Tento postup není úplně tradiční, klasicky Apple vydává plné verze operačních systémů pro veřejnost až cca týden po zářijové konferenci. Dost možná Apple označil nové systémy za velmi stabilní, a tak jednoduše nemá další důvody k tomu, aby s vydáním otálel. Pokud jste zjistili, anebo zjistíte, že vám iOS 14 nevyhovuje a chtěli byste se dostat zpět na iOS 13, tak stačí následovat návod, který přikládáme níže.

Zálohování

Ještě před tím, než se do čehokoliv pustíte, tak je nutné, abyste váš iPhone zálohovali. I přesto, že downgrade z iOS 14 na iOS 13 je vcelku jednoduchou operací, tak se může stát doopravdy prakticky cokoliv. Vždy je tedy lepší mít data zálohována, než abyste poté plakali nad jejich ztrátou. Zálohovat můžete jednoduše dvěma způsoby, tak to buď klasickou zálohou s pomocí počítače přes iTunes či Finder v macOS, anebo můžete kompletní zálohu nahrát na iCloud. Níže naleznete oba dva postupy, které vám se zálohováním pomohou. Mějte však na paměti, že zálohu iOS 14 z Finderu (či iTunes) nebude možné na iOS 13 obnovit, protože starší verze systému nepodporují zálohy z novější verze. Tak jako tak se ale záloha z iOS 13 bude hodit v případě, kdy by downgrade neproběhl úspěšně. Magazín Letem světem Applem nemá zodpovědnost za jakékoliv poškozené či zaseknuté zařízení a veškerý postup tak provádíte na vlastní riziko.

Záloha přes iTunes či Finder

V případě zálohování pomocí Finderu (či iTunes) postupujte takto:

  • Prvně připojte váš iPhone k počítači či Macu.
  • Poté spusťte Finder a v pravém menu klepněte na název vašeho zařízení.
    • V iTunes klepněte v horní části na ikonu vašeho zařízení.
  • Zde už poté jen stačí stisknout možnost Zálohovat.
záloha iphone
Zdroj: Finder v macOS

Záloha na iCloud

V případě, že chcete provést zálohování na jablečný iCloud, tak postupujte následovně:

  • Na vašem iPhonu přejděte do nativní aplikace Nastavení.
  • Zde na samotném vrchu obrazovky rozklikněte vaše jméno.
  • Poté klepněte na kolonku s názvem iCloud,
  • Nyní sjeďte níže a rozklikněte možnost Záloha na iCloudu.
  • Pak už jen stačí klepnout na Zálohovat.

Jak se vrátit z iOS 14 zpět na iOS 13 bez ztráty dat

1. Stažení IPSW souboru

V případě, že jste se rozhodli z iOS 14 vrátit na iOS 13, tak je prvně nutné, abyste si stáhli tzv. IPSW soubor. Jednoduše řečeno se jedná o operační systém iOS zabalený v jednom jediném souboru. Soubor IPSW můžete jednoduše stáhnout z těchto webových stránek. Jakmile se na ně přesunete, tak si vyberte vaše zařízení, a poté rozklepněte poslední Applem podepsanou verzi iOS 13, konkrétně se jedná o iOS 13.7. Pak už jen stačí, abyste klepnuli na modré tlačítko Download. Celý IPSW soubor může mít až okolo 5 GB, takže může jeho stahování v závislosti na vaší rychlosti připojení k internetu klidně několik desítek minut či hodin.

2. Obnovení ve Finderu (iTunes)

Poté, co stáhnete IPSW soubor z výše uvedených stránek, tak je na řadě provedení samotné instalace staršího iOS 13. Prvně je tedy nutné, abyste váš iPhone připojili pomocí Lightning kabelu k Macu či počítači. Po připojení se přesuňte do Finderu či iTunes, a poté rozklepněte vaše zařízení. Nyní je nutné, abyste na Macu podrželi klávesu Option (u starších Maců se jedná o Alt) a klepnuli na tlačítko Ověřit aktualizace…, na Windows poté podržte klávesu Shift a stiskněte Ověřit aktualizace… Nyní dojde k otevření nového okna, ve kterém systém nasměrujte na dříve stažený IPSW soubor. Nakonec už jen stačí klepnout na Obnovit a aktualizovat a držet se instrukcí na obrazovce. Celý proces obnovy může trvat několik desítek minut, za žádnou cenu zařízení tedy neodpojujte od Macu či PC.

Upozornění

Při tomto postupu nepřijdete o téměř žádná důležitá data, ale může se stát, že celý systém bude nestabilní. Mezi hlavní soubory, o které přijdete, patří například historie hovorů, či všechny SMS a iMessage zprávy. Na druhou stranu, jakmile už downgrade na iOS 13 úspěšně provedete, můžete si znova udělat zálohu a nainstalovat úplně čistý systém, který poté obnovíte ze zálohy. Tím se veškeré případné problémy mohou odstranit.

Jak se vrátit z iOS 14 zpět na iOS 13 – čistá instalace

1. Stažení IPSW souboru

V případě, že jste se rozhodli z iOS 14 vrátit na iOS 13 prostřednictvím čisté instalace, tak je prvně nutné, abyste si stáhli tzv. IPSW soubor. Jednoduše řečeno se jedná o operační systém iOS zabalený v jednom jediném souboru. Soubor IPSW můžete jednoduše stáhnout z těchto webových stránek. Jakmile se na ně přesunete, tak si vyberte vaše zařízení, a poté rozklepněte poslední Applem podepsanou verzi iOS 13, konkrétně se jedná o iOS 13.7. Pak už jen stačí, abyste klepnuli na modré tlačítko Download. Celý IPSW soubor může mít až okolo 5 GB, takže může jeho stahování v závislosti na vaší rychlosti připojení k internetu klidně několik desítek minut či hodin.

2. Vypnutí funkce Najít iPhone

Jakmile úspěšně stáhnete IPSW soubor pomocí výše uvedeného postupu, tak je nutné, abyste vypnuli funkci Najít iPhone. Toho docílíte tak, že na iPhonu přejdete do Nastavení, kde nahoře klepněte na vaše jméno. Nyní je nutné, abyste rozkliknuli kolonku Najít, a poté klepněte na Najít iPhone. Jakmile na tuto možnost klepnete, tak ji deaktivujte pomocí přepínače. Pak už jen stačí zadat heslo k Apple ID a funkce Najít iPhone je úspěšně vypnuta.

3. Přesun do DFU módu

Nyní je nutné váš iPhone převést do tzv. DFU (Direct Firmware Update) módu. Kroky, pomocí kterých se do DFU módu dostanete se liší podle toho, jaké používáte zařízení. Níže naleznete popis, jak se do DFU módu dostat v případě všech dostupných iPhonů:

Pokud používáte iPhone X a novější, dostanete se do DFU módu následovně: připojte vaše zařízení k Macu/PC, a poté stiskněte a pusťte tlačítko pro zvýšení hlasitosti, poté stiskněte a pusťte tlačítko pro snížení hlasitosti. Poté podržte boční tlačítko po dobu 10 sekund, dokud displej iPhonu nezčerná. Se stále stisknutým bočním tlačítkem stiskněte tlačítko pro snížení hlasitosti na 5 sekund, poté pusťte boční tlačítko a tlačítko pro snížení hlasitosti podržte dalších 10 sekund (obrazovka by měla zůstat černá). Poté už by se v iTunes mělo zobrazit, že se váš iPhone nachází v DFU módu.

Pokud používáte iPhone 7 nebo 8, dostanete se do DFU módu následovně: připojte vaše zařízení k Macu/PC a vypněte zařízení. Poté držte power button vašeho iPhonu 7 nebo 8 po dobu 3 sekund. Po třech sekundách přijdete k držení power buttonu i tlačítko pro snížení hlasitosti. Dohromady obě tlačítka držte asi 10 sekund. Pokud se objeví logo Apple, musíte to zkusit znovu. Pokud se na obrazovce objeví zámeček, máte vyhráno a jste v DFU módu.

Pokud používáte iPhone 6s a starší, dostanete se do DFU módu následovně: připojte vaše zařízení k Macu/PC a vypněte zařízení. Poté držte power button vašeho zařízení po dobu 3 sekund. Po třech sekundách přijdete k držení power buttonu i home button. Dohromady obě tlačítka držte asi 10 sekund. Poté deseti sekundách pusťte power button, ale stále držte home button. Pokud se v iTunes zobrazí zpráva o tom, že se našlo zařízení v módu obnovení, máte vyhráno.

4. Obnovení v iTunes

Poté, co váš iPhone úspěšně přesunete do DFU módu, tak otevřete Finder, na Windows poté iTunes. Přejděte na vaše zařízení, a poté podržte v macOS klávesu Option (u starších zařízení Alt) a klepněte na možnost Obnovit a aktualizovat. Ve Windows v iTunes poté podržte Shift a klepněte na Obnovit a aktualizovat. Jakmile na tohle tlačítko klepnete, tak se spustí obnovování operačního systému iOS na vašem iPhonu. Celý tento proces může trvat několik desítek minut. Za žádnou cenu hlavně neodpojujte vaše zařízení od Macu či počítače.

Upozornění

Pokud pomocí tohoto návodu přejdete zpět na iOS 13, přijdete o veškerá svá data. Každopádně, pokud jste si před instalací iOS 14 udělali zálohu, nyní je nejvhodnější čas, kdy ji využít. Vaše zařízení se po čisté instalaci bude chovat tak, jako byste jej právě koupili. Budete se muset přihlásit k Apple ID, k Wi-Fi sítím a samozřejmě dostanete po prvotním nastavení možnost obnovit systém ze zálohy, což v případě, že zálohu máte, můžete provést.

Dnes nejčtenější

.