Zavřít reklamu

Již zanedlouho se dočkáme vydání nových operačních systémů pro zařízení od Applu. Než jablečná společnost vydá plné verze, můžete se v našem tematickém seriálu seznámit s jednotlivými novinkami – dnes se blíže podíváme na design aplikací a nativní Poznámky v iPadOS 14.

Design aplikací

V předchozích článcích jsme zmiňovali změnu vzhledu některých aplikací v iPadOS 14. Některé aplikace se dočkaly postranních panelů pro ještě lepší a efektivnější práci, a uživatelé jsou tak ušetřeni přechodu mezi různými zobrazeními. Příkladem mohou být třeba Fotky, postranní panel získala například také Domácnost. Apple se v iPadOS 14 zjevně nechal v řadě věcí inspirovat prostředím Macu, proto například v nativních Souborech přibyla také velmi užitečná rozbalovací menu. Některé aplikace, jako je třeba Domácnost, se již v betaverzích operačního systému iPadOS 14 dočkaly drobných, ale důležitých designových změn.

Poznámky

Jednou z novinek v iPadOS 14 je vylepšená podpora Apple Pencil, která je znát kromě jiného také v nativních Poznámkách. Ručně psané poznámky lze zkopírovat jako text a vložit na jakékoliv jiné místo. Poznámky získaly nově funkci chytrého výběru, díky které je možné rozpoznat ručně psaný text a provést výběr odpovídajícím způsobem. Díky chytrému rozpoznání tvarů stačí po nakreslení čtverce, čáry, nebo třeba oblouku na chvíli zastavit ruku s Apple Pencil a aplikace tvar sama převede na ideální obrazec. Pozadí v aplikaci Poznámky je hladké, bílé a zcela bez textury, položky v menu získaly mírně zaoblený tvar. Při vyhledávání v Poznámkách se vám zobrazí návrhy druhů poznámek, v menu přibyla položka s názvem Poslat kopii, došlo také ke zjednodušení a zrychlení procesu změny vzhledu písma (dlouhý stisk “Aa” v pravém horním rohu klávesnice). Mezi panely v Poznámkách lze nyní přepínat prudkým přejetím dvou prstů po displeji směrem do stran, vylepšení se dočkal i integrovaný skener. Poznámky v iPadOS 14 jsou dalším zdařilým příkladem toho, jak lze drobnými změnami dosáhnout funkčnější, výkonnější a efektivnější aplikace.

Dnes nejčtenější

.