Zavřít reklamu

Čas od času se můžete ocitnout v situaci, kdy budete nuceni váš Mac či MacBook někomu půjčit. Může se jednat buď o člena rodiny, nebo o nějakého kamaráda, či o úplně někoho jiného. Je samozřejmě pochopitelné, že se vám nechce samotné zařízení půjčovat, ještě k tomu se všemi daty, která jsou uložená na vašem profilu . V tomto případě se může hodit vytvoření tzv. účtu pro hosta. Pokud takový účet vytvoříte, tak nebudete muset dotyčnému uživateli dávat přístup na váš profil. Namísto toho se připojí na účet pro hosta, na kterém má k dispozici klasické funkce, které pro fungování potřebuje. Rozdíl je však v tom, že po odhlášení z tohoto účtu dojde ke smazání všech vytvořených dat. Pokud vás tato možnost zajímá a chcete zjistit, jakým způsobem můžete účet pro hosta aktivovat, tak pokračujte ve čtení tohoto článku.

Jak na Macu vytvořit účet pro hosta

V případě, že chcete v rámci macOS vytvořit účet pro hosta, tak se nejedná o nic bůhvíjak složitého. Stačí, abyste se drželi tohoto postupu:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem Macu či MacBooku, na kterém chcete účet pro hosta vytvořit, najeli kurzorem do levého horního rohu obrazovky.
  • Zde poté klepněte na ikonu .
  • Po klepnutí na tuto ikonu se zobrazí menu, ve kterém se kliknutím přesuňte do sekce Předvolby systému…
  • Poté se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro úpravy předvoleb systému.
  • V tomto okně je nutné lokalizovat a otevřít sekci s názvem Uživatelé a skupiny.
  • Jakmile tuto sekci otevřete, tak je nutné, abyste se klepnutím na zámek vlevo dole autorizovali.
  • Po autorizaci věnujte v levém menu pozornost kolonce Host, u které je ve výchozím nastavení napsáno Vypnuto.
  • Na kolonku Host klepněte, a poté zaškrtněte možnost Povolit hostům přihlášení k počítači.
  • Níže si poté ještě můžete nastavit omezení stránek pro dospělé či přístup ke sdíleným složkám.

Nyní, kdykoliv budete muset půjčit váš Mac či MacBook nějakému jinému uživateli, tak stačí, abyste se odhlásili, a poté dotyčného přihlásili na přihlašovací obrazovce k účtu Host. Aktivace účtu Host se doporučuje i kvůli tomu, kdybyste zařízení například ztratili. Žádný Mac nelze sledovat tehdy, pokud je vypnutý a v případě, že jej někdo najde, tak se bude moci ihned přihlásit k profilu Host bez hesla, díky čemuž se zařízení objeví na mapě v aplikaci Najít. Na závěr jen podotknu, že v případě, že máte na Macu či MacBooku aktivovanou funkci FileVault, tak bude mít profil Host přístup pouze k Safari a k ničemu jinému.

Dnes nejčtenější

.