Zavřít reklamu

Jablečná společnost se má se svými dodavateli nanejvýš vřelé vztahy, a to jak s tchaj-wanským Foxconnem, tak se svým druhým největším obchodním partnerem v podobě jihokorejského Samsungu. Přesto nejdou věci vždy podle plánu a často se stane, že dojde k neshodě, nebo jedna ze stran nesplní svou část dohody. Tak tomu bylo právě i u Samsungu, u něhož si Apple objednal OLED displeje, ale jaksi nepočítal s tím, že se prodeje iPhonů pravděpodobně propadnou. Vliv na tuto skutečnost měla především koronavirová pandemie, která donutila technologického giganta uzavřít své obchody po celém světě, což odradilo zákazníky od větších nákupů a upgradů.

Díky zprávě Samsungu o výši nákladů na provoz a příjmech za druhé čtvrtletí jsme se pak dozvěděli o blíže nespecifikovaném jednorázovém poplatku ve výši astronomických 950 milionů dolarů, které společnost obdržela. Později se ukázalo, že částka pocházela z kasičky Applu, který byl nucen jihokorejskému výrobci zaplatit ušlý zisk. Jablečná společnost si totiž objednala předem stanovený počet OLED displejů, ale kvůli snížené poptávce se prodejní kvóty nenaplnily, a Samsung tak bral část dohody ze strany Applu jako nesplněnou. Velkou měrou se na tomto nešťastném incidentu podílela především koronavirová pandemie, která aktuálně ve Spojených státech i zbytku světa kulminuje a situace je nejhorší za posledních několik týdnů.

Není divu, že se Apple zdráhal předpovědět své příjmy pro třetí kvartál. Ačkoliv se ve druhém čtvrtletí dosažená vydělaná částka blížila 58.3 miliardám dolarů a o pár procent převýšila loňský rekord, momentální situace je zkrátka natolik nestabilní, že si společnost nedovolí cokoliv odhadovat. Tak či onak, není to poprvé, co byl technologický gigant donucen zaplatit Samsungu pěkně tučné odškodné. Úplně stejná situace nastala i loni v červenci, kdy Apple jihokorejské společnosti zaplatit v přepočtu 683 milionů dolarů. Přesto spolupráce nadále trvá a neváhali bychom tvrdit, že jsou obě společnosti se spoluprací spokojené. Uvidíme, na jakou částku se příjmy a výdaje cupertinského giganta vyšplhají za třetí kvartál.

Dnes nejčtenější

.