Zavřít reklamu

Zatímco na hardwarové produkty byl Apple tento týden skoupý, softwary nešetřil. V úterý totiž vydal zbrusu nové verze všech svých operačních systémů, které přinesly na iPhony, iPady, iPodu touch a Macy celou řadu zajímavých novinek. Tou nejzajímavější je zřejmě výrazné zdokonalení podpory myši a trackpadů v iOS a iPadOS, které je tak nyní možné ovládat skoro tak dobře jako macOS. Prakticky okamžitě po instalaci příslušného updatu na iPady si nicméně začali mnozí uživatelé vlastnící starší periferie stěžovat na to, že jim ne zcela správně fungují. Nyní vyšlo najevo, že se nejedná o chybu, nýbrž o záměr Applu. 

Nesprávná funkčnost se projevovala konkrétně u prvních generací Magic Mouse a Magic Trackpadů připojených k iPadOS 13.4. Hlavní problém u nich tkví v nefunkčním scrollování a podpoře dalších gest, na které jsou uživatelé zvyklí třeba z Maců. Jelikož touto chybou novější Magic Mouse a Magic Trackpad netrpí, obecně se předpokládalo, že se jedná “jen” o bug, který bude v následující verzi odstraněn. Včera však zveřejnil Apple podpůrnou stránku věnovanou podpoře Bluetooth myší a trackpadů na iPadu, na které informuje uživatele Magic Mouse 1 a Magic Trackpad 1 o tom, že operační systém iPadOS gesta či scrollování na těchto zařízeních nepodporuje. Pokud tedy uživatelé prahnou po jejich využívání na iPadu, musí si pořídit novější generaci svých periferií. 

První generace Magic periferií Applu se od té druhé liší prakticky jen v napájení. Zatímco první spoléhá na tužkové baterie, které se vyměňují přes jejich spodní stranu, na které naleznete obligátní krytku, druhá generace vsází na akumulátor a nabíjení pomocí Lightning kabelů, což je o poznání pohodlnější řešení. Z hlediska funkčnosti, designu a jiné výbavy jsou nicméně periferie totožné – tedy alespoň v při připojení k Macům. Je tedy otázkou, proč se Apple rozhodl k částečnému zaříznutí jejich podpory u iPadů. 

Dnes nejčtenější

.