Zavřít reklamu

V minulém rozohovoru jsem Štěva vyzpovídal o tom, jak funguje servis iPhonů a dalších iOS zařízení. Tentokrát jsme se společně podívali na to nejzajímavější ze servisu Maců. První článek si přečetlo během týdne přes 10 tisíc čtenářů a věříme, že i tento se vám bude líbit a dozvíte se to, co vás zajímá. Pokud byste se však rádi zeptali na jiné otázky ohledně servisu svých produktů, pak je rozhodně napište do komentářů pod tento článek a Štěvo na ně odpoví buď přímo do komentářů nebo z nich uděláme další rozhovor.

Ahoj Štěvo, náš první rozhovor vyvolal velký zájem a proto jsem rád, že jsme se dohodli na dalším tématu, které společně rozebereme. Tentokrát bych se tě rád zeptal na to, jak je to s opravami a problémy Maců. Rovnou bych rád začal tím, co je dle vašich zkušeností nejčastější problém, se kterým vás navštěvují majitelé MacBooků a jaký naopak trápí majitele stolních počítačů.

Ahoj Roman! Som veľmi rád, že to ľudí zaujalo, dokonca sme mali aj zopár prípadov kedy nás, s odvolaním sa na článok, kontaktovali. K otázke, asi najčastejšia porucha je momentálne výmenný program na klávesnice na Macbookoch s butterfly technológiou. Musím však jedným dychom dodať, že daný problém nie je vôbec taký, ako by si ľudia mohli myslieť. Bohužiaľ žijeme v dobe, kedy na počítači pracujú ľudia takmer neustále, či už na cestách, doma, v práci alebo v kaviarni. Veľmi často je jediným problémom špina, ktorú toto náročné využívanie prináša. Viem, že si týmto vyslúžim vlnu kritiky zo strany používateľov, ale je to tak. Používateľ veľakrát fajčí, pije kávu, obeduje nad svojím počítačom a to prináša svoju daň. Je úplne bežné, že pri tom sem tam niečo kvapne, drobné čiastočky jedla spadnú na klávesnicu, ktorú síce používateľ utrie a myslí si, že je všetko v poriadku, ale opak je pravdou.

Pri dnešnom zmenšovaní stačí aj to málo, čo sa dostane pod klávesnicu na to, aby neklikala dobre, lepila sa a v konečnom dôsledku spôsobovala používateľovi problém. Na druhú stranu musím povedať, že to nie je dobre konštrukčne vymyslené, na čo prišiel už aj sám Apple, nakoľko drobná omrvnika nemôže spôsobovať ľuďom takýto problém. Reálne cca 70% týchto opráv sme schopní vyriešiť len vyčistením. Samozrejme ďalšou kategóriou sú mechanické poškodenia. Zabudnutý predmet na klávesnici a následne poškodený displej, ohnuté rohy, ktoré sú niekedy tak rozsiahle, že až praskne displej, poškodený topcase snahou používateľa o vyčistenie Macu, či už preto, že mu zle kliká klávesa, alebo preto, že sa mu na ňu niečo vylialo/kvaplo. Samozrejme ide aj o výmenu batérie, ktorá je už po svojej životnosti.

Pri stolných Macoch, ktorých chodí na servis o poznanie menej, ide väčšinou o vylepšenia, ľudia pochopili, že svojpomocnou úpravou si môžu spôsobiť viac zlého. Nakoľko má Apple veľmi prepracované adhezíva, tak drvivá väčšina ostatných výrobcov nie je schopná ich vyrobiť tak, aby dobre držali, preto sme mali zopár prípadov, kedy si používateľ menil sám disk v lepenom iMacu a odpadol mu displej. Na záruku idú väčšinou chybné disky a preto musím povedať moju obľúbenú vetu: Dáta, ktoré nie sú zálohované, nie sú dôležité! Prípadne opravy iMacov po zásahu elektrickým výbojom, tam to ma Apple veľmi dobre odfiltrované na zdroji, že aj keď nie je použitá prepäťová ochrana tak to zatiaľ vždy chytil len zdroj.

Jaký je u vás zhruba poměr mezi opravami počítačů od Apple a ostatními zařízeními jako jsou iOS zařízení nebo Apple Watch a další? Odpovídá podle tebe tento poměr počtu prodaných kusů nebo se zkrátka něco kazí víc než něco jiného?

Pomer je asi 4-5 iOS zariadení na jeden počítač, čo by asi aj sedelo na pomer predajov. Ale k tomu nie som až tak kompetentný sa vyjadrovať, nakoľko predávame veci len v malom.

Jak se mají o počítač starat lidé, kteří používají MacBook v podstatě jako stolní počítač? Často jej tedy mají doma na stole a přenáší jej jen jednou za čas. Mají jej mít neustále zapnutý v nabíječce nebo jej naopak přes noc nabít a přes den pracovat na baterii?

Pokiaľ sa budeme baviť o počítači s tou problémovou klávesnicou, určite by som ho používal zavretý, alebo minimálne len čiastočne otvorený, pokiaľ používateľ pracuje s externou klávesnicou a myšou. Ak pracuje priamo na danom Macbooku a má len pripojený externý monitor, tak je to v pohode nakoľko sa prach tak neusádza na klávesnici. Ale keď vidím niektoré počítače, kde nie je používateľ schopný si aspoň handričkou pretrieť vrch s klávesnicou, tak sa mi zastavuje rozum, že sa vôbec sťažuje na problém s tým spojený. Ale k inej veci, na ktorú si asi narážal viac, batéria. Batéria je kapitola sama o sebe, zaujíma to veľmi veľa ľudí a nájde sa mnoho názorov, či už odborných alebo laických.

Nejdem sa tu hrať na najväčšieho odborníka na batérie, ale odovzdám tebe aj čitateľom moje rokmi nadobudnuté skúsenosti. Niektoré možno budú v rozpore so všetkým, čo v dnešnej dobe o batériách, hlavne lítiových (ďalej označovaných len Li), vieme. Budem hovoriť o veciach, ktoré by sme nemali robiť, alebo mali robiť a treba si uvedomiť, že mali a nemali neznamená, že musíme alebo nesmieme. Pokiaľ tie dobré nebudeme robiť stále, nič sa nestane, tak isto pokiaľ budeme robiť veci ktoré sa nemajú, pravidelne, tiež sa svet nezrúti a batéria sa nepokazí zo dňa na deň.

V prvom rade batérie vždy treba používať, nerobí im dobre pokiaľ sú stále len na nabíjačke alebo nebodaj dlhodobo vybité. Určite si vravíš, čo to znamená používať, odporúčam ročne “nabehať” aspoň 100 nabíjacích cyklov. Vždy sa pousmejem, keď vidím inzerát: Macbook vo výbornom stave, 2 ročný, 60 nabíjacích cyklov. Počet nabíjacích cyklov zistíte: / O tomto počítači Mac / Hlásenie o systéme / Napájanie a tak je položka Počet cyklov. Ako môžete vidieť, môj Macbook Air ktorý používam ako druhý stroj, má po niečo vyše roku 117 nabíjacích cyklov.

pocet cyklu baterie mac

Verejne známa informácia je, že by sa batéria nemala nabíjať na 100% a vybíjať pod 20% a pokiaľ viem, že ju nebudem dlhšie používať, tak by sa mala skladovať pri cca 50% nabitej kapacity, ale tak isto sa tvrdí, že batériu je možné nabíjať z akejkoľvek kapacity, ale najlepšie do plna. Ako vidíš, veľké množstvo z týchto informácii si protirečí. Zo skúsenosti ti poviem, neviem si predstaviť, že by som išiel na rokovanie, služobnú cestu alebo podobnú udalosť, kde budem moje zariadenie potrebovať, s 80% baterkou. Batériu sa snažím nabíjať do plna, odkiaľkoľvek. Kľudne ju aj vybijem, ale vždy sa ju snažím čím skôr nabiť. Problém Li batérii je v tom, že pokiaľ ich napätie klesne pod určitú úroveň, proces nabíjania nie je možné tak úplne ľahko začať. Nazýva sa to podbitá batéria. Čo znamená, pokiaľ som potreboval pracovať a vybil som svoju batériu a napríklad idem na druhý deň na týždeň na dovolenku, na ktorej si chcem oddýchnuť a neberiem Macbook so sebou, určite ho aspoň trochu dobijem, úplne postačí 20-30%, ale môžem kľudne aj do plna. Povedzme si to na rovinu, zariadenia Apple su robené pre americký trh a tým pádom sú robené “ blbuvzdorne „čiže 0% na batérii neznamená, že je úplne vybitá a vždy je tam určitá rezerva, aby sa minimalizovala možnosť podbitia batérie. Áno, zariadenie si už bez nabíjačky nezapneš, ale ochráni Ti to batériu. Za mňa je to super vlastnosť. Pri bežnom používaní neriešim či nabíjam, nenabíjam, či som už nabitý, musíme si uvedomiť, že ide o veci ktoré majú slúžiť nám a nie my im. Ale pokiaľ mám Macbook, s ktorým pracujem prevažne doma/v práci, neprenášam ho a som väčšinou na nabíjačke odporúčam aspoň 1-2 krát do týždňa spraviť nabíjací cyklus. Napríklad v utorok prídem do práce, ráno odpojím Mac od nabíjačky a zapojím keď ma upozorní, že má už len 10% batérie.

A v poslednom rade, nabíjačky. Rozdeľme si to na dva druhy. Magsafe nabíjačky všetci určite poznajú, v tomto prípade platia dve zásady, nepoužívajte menej watovú nabíjačku ako potrebuje váš Mac, škodí to hlavne tej nabíjačke, ktorá sa može preťažiť a pokaziť. Silnejšiu nabíjačku som používal takmer vždy, kľudne môžete ja vy. Pri nových USB-C nabíjačkách je to už trošku inak. Stále síce platí, že môžeme používať silnejšiu nabíjačku, ale pokiaľ použijeme slabšiu, tak je už ochránená štandardom PD, čo znamená, že nie je na preťaženie tak náchylná, ale naopak v tomto prípade oveľa viac trpí batéria. Tu si ale treba dať pozor na dve veci, nie len slabá nabíjačka môže spôsobiť problém, ale aj poškodený alebo neoriginálny kábel nemusí mať potrebnú priepustnosť, alebo redukcia cez ktorú nabíjate tiež nemusí zvládnuť preniesť toľko watov, koľko by bolo treba. Informáciu o watoch nájdete presne tam, kde je zobrazený počet cyklov, ale informácia sa nachádza úplne dole v položke napájanie.

Opravám počítačů se věnuješ již téměř patnáct let a většinu z nich pak konkrétně opravám Maců. Je podle tebe pravda, že poslední dobou jsou počítače od Applu méně kvalitní než dříve a je potřeba řešit více oprav?

Nemôžem to takto povedať, nie sú zlé. Áno, pri každom uvedení majú nejakú tú muchu, ale čo nemá? Jednak je to tlakom na výrobu, kde sa stane chyba priamo vo fabrike, alebo potom prinášanie nových funkcií, ktoré zlyhajú na softvérovej časti. Ale vždy sa snažia všetko opraviť. Skôr sa mi zdá, že je viac výmenných programov, takže by som skôr povedal, že si viac priznávajú určité chyby. Na druhú stranu keď používateľ vidí výmenný program, každá jeho porucha je presne šitá na jeho problém, určite tým trpí aj jeho Mac a podobne. Veľakrát je to ako s Coronavírusom. Bol som v Taliansku, určite ho mám.

Když už jsme u té minulosti, jednou z nejlepších vychytávek, které kdy Apple podle mě udělal, byl MagSafe. Když jej přestal nadále využívat a přešel na USB-C nabíjecí konektory, lidé si hojně stěžovali na bezpečnost. Je to skutečně poznat i na opravách? padají po zrušení MagSafe počítače víc než dřív?

Vôbec nie, reálne som videl jeden Mac, ktorý ma výrazne poškodený port po páde, ale nešlo vôbec o to, že niekto zavadil o kábel, ktorý sa neodpojil. Všetko má svoje pre a proti. Magsafe sa zase rád odpájal, USB-C celkom dobre drží. Ale nepovedal by som, že by to bolo prehnané a vie sa bez problémov odpojiť.

V poslední době se medializují problémy s takzvanými butterfly klávesnicemi u nových MacBooků. Z pohledu servisu je to skutečně problém, který řešíte na denním pořádku, nebo je to medializována záležitost, která se týká jen malého počtu uživatelů těchto počítačů?

Áno, zariadenia s týmto problémom chodia takmer na dennej báze, ale ako som vravel, väčšinou je možné zariadenie opraviť obyčajným prečistením.

Jak často je podle tebe dobré nechat počítač kompletně pročistit co se hardware týká. Vím, že mě to děláš zhruba jednou za dva roky, kdy se kompletně rozebere vše, co jde a vyčistí se veškerý prach a ostatní nečistoty. Jak často bys to ale doporučoval a k čemu je to důležité?

Toto je veľmi subjektívne. Teraz som mal klienta, ktorému som Mac čistil cca 3-4 roky dozadu a zvnútra vyzeral takmer ako nový s minimom prachu. Na druhú stranu, mám kamaráta, ktorý robí veľa v teréne a jeho Mac po cca 14tich mesiacoch vyzerá absolútne odstrašujúco, veď posúďte sami. Čo myslíš, potešíme vašich čitateľov ak pripravíme pre nich špeciálnu akciu na prečistenie ich zariadení pred letom? Ja sa pozriem na to, čo vieme ponúknuť, aby sa lepšie dýchalo aj ich zariadenia. :)

macbook prach

Ať nezůstáváme jen u hardware, co takové softwarové čištění MacOS? Je podle tebe dobré instalovat aplikace třetích stran, které ti pomohou vymazat nejrůznější Cache a přebytečné soubory, nebo to je rozumnější nechat čistě na MacOS, který se o vše postará?

Pokiaľ sa používateľ odosobní od zvykov z Windows, nebude svoj Mac vypínať na noc, ale len uspávať, tak optimalizácia prebieha v noci, bez interakcie používateľa a pravidelne. Jediné, čo používam je aplikácia, ktorá mi pri odinštalovaní aplikácie nájde všetky jej komponenty a vyčistí aj tie. Z mojej skúsenosti, väčšina aplikácii na optimalizáciu behu systému vie narobiť viac problémov ako úžitku. Minimálne si za žiadnych okolnosti neinštalujte aplikáciu MacKeeper, je masovo propagovaná na každú stranu, ale jej schopnosti sú úplne nulové. Keď si chcete prečistiť Mac, lebo vám otvára rôzne stránky sám, neviete zmeniť predvolený vyhľadávač, nebojte sa nejde o vírus. Použite aplikáciu od firmy Malwarebytes s názvom Anti-malware a týmto ste si všetku optimalizáciu splnili a nie je nutné nič viac.

Na závěr mi ještě řekni, jaké jsou nejstarší Macy, které k vám lidé ještě nosí na opravu s tím, že je běžně používají na denní práci?

Práve sme mali na servise iMac 20” z roku 2007, áno výkonovo už je to horšie, aj kompatibilita je obmedzená, ale napríklad takému dieťaťu na základnej škole na projekty úplne postačuje.

Děkuju moc za další zajímavý rozhovor a jsem si jistý, že brzo vymyslíme další téma.

Roman aj ja ďakujem a teším sa na diskusiu pod článkom, som veľmi rád, že sa tam nájdu ľudia, ktorý dokážu pochváliť, dať konštruktívnu kritiku, alebo rozprúdiť debatu, ktorá všetkých baví. Prajem vám prijemný deň.

Dnes nejčtenější

.